HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος

Πήγαινε κάτω 
3 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΙΩΝΗ
Admin
ΔΙΩΝΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 884
Location : Όπου γη και πατρίς
Registration date : 31/10/2007

"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος   "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Icon_minitimeΤετ Μαρ 19, 2008 6:25 pm

Μια τέτοια μέρα, πάνε σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε, κατάφεραν οι έλληνες να φέρουν στην πατρίδα τα οστά του ποιητή Ανδρέα Κάλβου. 19 Μαρτίου του 1960.

"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος 93193510

Ο Κάλβος είναι ένας ποιητής με αρκετές ιδιαιτερότητες. Κι αν γράφω για εκείνον δεν οφείλεται σε ξεχωριστές γνώσεις για τη ζωή και το έργο του αλλά σε ένα περίεργο δέσιμο που νιώθω με τους στίχους του και πιο πολύ εκείνους που μελοποίησε ο Μίκης και ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη. Δεν ξέρω τι είναι εκείνο που πρώτη φορά με τράβηξε να προσέξω και να σιγοτραγουδήσω αυτά τα παράξενα τραγούδια. Μόνη βεβαιότητα είναι που μεγάλωσα και πλάστηκα μαζί τους τόσο έντονα που να νιώθω πια τον Κάλβο δικό μου άνθρωπο. Δικό μου γιατί μιλάει στην ψυχή μου. Αλλά και τόσο άγνωστο... γιατί ελάχιστα γνωρίζω για εκείνον.

Τα βιογραφικά σημειώματα που αναφέρονται στον Κάλβο είναι συνήθως λιγόλογα και μερικοί τον χαρακτηρίζουν αβιογράφητο. Γεννήθηκε στα 1792 στη Ζάκυνθο. Πέθανε στα 1869 στην Αγγλία. Πάνε διακόσια χρόνια από τη γέννηση και περίπου 140 από το θάνατό του. Και όμως αυτά τα χρόνια δε στάθηκαν αρκετά για να λυθούν τα αινίγματα για τη ζωή του. Συνήθως βλέπουμε να τον αντιπαραβάλλουν με το Σολωμό. Κοινός ο τόπος καταγωγής, κοινός ο τόπος που σπούδασαν, Ιταλία φυσικά, κοινά και μερικά χρόνια τους στην Κέρκυρα. Όμως στοιχεία γνωριμίας των δύο ποιητών δεν υπάρχουν. Βίοι παράλληλοι μόνο... Ή περίπου παράλληλοι γιατί υπάρχουν και χτυπητές διαφορές. Αρχοντοπούλα η μάνα του Κάλβου, ποπολάρα του Σολωμού. Ανέστιος ο Σολωμός, με πολυτάραχη ερωτική ζωή ο Κάλβος, παντρεύτηκε, χήρεψε, ερωτεύθηκε - λένε ότι και προσπάθησε να αυτοκτονήσει λόγω ερωτικής απογοήτευσης - και τέλος ξαναπαντρεύτηκε.

Κατά γενική ομολογία ήταν δύσκολος χαρακτήρας. Πιθανόν αυτό να ερμηνεύεται από το χωρισμό των γονιών του (1802) που ανάγκασε το μικρό Αντρέα να μεγαλώσει μακριά από τη μητέρα του. Λίγα χρόνια αργότερα (1812) χάνει και τον πατέρα του ενώ χωρίζουν οι δρόμοι και με το μοναδικό αδερφό του.

Εκείνη ακριβώς την εποχή θα γνωριστεί με τον Ούγκο Φώσκολο, που του στάθηκε δάσκαλος και φίλος. Στα 1813 ο Κάλβος υπό την καθοδήγηση του Φώσκολου θα γράψει στα Ιταλικά τρεις τραγωδίες: Θηραμένης, Δαναΐδες, Ιππίας. Θα καταφύγουν λόγω των ιδεών τους μαζί στην Ελβετία. Εκεί ο ποιητής στα 1816 μαθαίνει το θάνατο και της μητέρας του, γεγονός που φαίνεται πως τον συγκλόνισε. Λίγο αργότερα φεύγουν με το Φώσκολο για την Αγγλία.

Αρκετά ταραγμένη είναι και η μετέπειτα ζωή του Κάλβου. Επέρχεται ρήξη στις σχέσεις του με το Φώσκολο και ο Κάλβος παντρεύεται. Μέσα σε ένα χρόνο όμως η γυναίκα του πεθαίνει και μαζί και το παιδί τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ερωτεύεται μια μαθήτριά του μα το ειδύλλιο ναυαγεί. Βρισκόμαστε περίπου στα 1820. Η ελληνική επανάσταση είναι προ των πυλών.

Προσπαθώντας στο σημείο αυτό να ακολουθήσεις τα βήματά του, μπερδεύεσαι για τα καλά. Άλλα γράφει ο ένας και άλλα ο άλλος. Ήρθε στην Ελλάδα, απογοητεύτηκε, πήγε στην Κέρκυρα, ξανά απογοητεύτηκε... στο τέλος γνώρισε εκεί τη δεύτερη γυναίκα του και λίγο αργότερα την παντρεύτηκε στην Αγγλία όπου και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκεί και πέθανε. Η μοίρα δεν εισάκουσε την επιθυμία του:

Ας μη μου δώση η μοίρα μου
εις ξένην γην τον τάφον
είναι γλυκύς ο θάνατος
μόνον όταν κοιμώμεθα
εις την Πατρίδα.

Ήταν Νοέμβριος του 1869. Θάπτεται στην Αγγλία και όλοι τον ξεχνούν. Η πρώτη επίσημη αναγνώριση του έργου του έρχεται με την ομιλία του Παλαμά είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του.

Περνάνε όμως πολλές δεκαετίες μέχρι να καταφέρουν οι έλληνες να εντοπίσουν τον τάφο του. Λένε πως καθοριστική υπήρξε η βοήθεια του Γιώργου Σεφέρη που την περίοδο αυτή ήταν πρέσβης στο Λονδίνο.

Η μεταφορά των οστών του έγινε σαν σήμερα, στα 1960. Ενενήντα χρόνια δηλαδή μετά το θάνατο... Μαζί έφεραν και τα οστά της δεύτερης συζύγου του. Ακολούθησαν τιμές και δόξες και εκδηλώσεις... Μέχρι λαϊκό προσκύνημα στο παρεκλήσι του αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Κάλβος είχε αρνηθεί την ορθοδοξία και στα τελευταία χρόνια του ακολούθησε τους προτεστάντες.

Μετά από αρκετές εβδομάδες, στις 5 Ιουνίου, τα οστά μεταφέρονται με πολεμικό πλοίο!!! στη γενέτειρα του ποιητή και ακολουθούν νέες τιμητικές εκδηλώσεις. Τα συνοδεύει ο γ.γ. του υπουργείου παιδείας, Καρμίρης...

Επιτέλους ο Κάλβος και γυναίκα του καταφέρνουν να αναπαυθούν... Ξέρεις τι είναι όσο ζεις να μη σε αναγνωρίζουν και εκατό χρόνια μετά το θάνατο να γίνονται τέτοιες παράτες; Μεγάλο πράγμα!!!

Αν κι εσείς θέλετε να προσκυνήσετε τον ποιητή, δεν έχετε παρά να πάτε στη Ζάκυνθο. Θα βρείτε εκεί και τα οστά του Σολωμού. Στο Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων.

"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Msolom10

Πλατεία Αγίου Μάρκου. Ζάκυνθος.

Ας ελπίσουμε ότι κοιμάται πια γλυκά ο ποιητής. Ας το ελπίσουν όσοι πιστεύουν σε μετά θάνατο. Αλλιώς, τι να ελπίσεις;;; Μόνο θλίβεσαι που άλλα θέλησε και άλλα έζησε.

Σημειώνω πηγές για περισσότερες πληροφορίες:

1. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

2. ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

3. Ο ΚΑΛΒΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

4. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ - ΩΔΑΙ

5. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

6. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ (ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ)

7. * ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

8. * ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

9. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

10. * ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

11. ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ - ΚΑΛΒΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://diwni.blogspot.com/
captain Nemos
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
captain Nemos


Αριθμός μηνυμάτων : 367
Location : Χαμένος στο πέλαγος
Registration date : 31/10/2007

"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος   "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Icon_minitimeΤετ Μαρ 19, 2008 10:14 pm

Πράγματι ο Κάλβος είναι ποιητής με ιδιαιτερότητες. Μία από αυτές είναι και ... η απουσία της εικόνας της μορφής του.

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, να βρεθεί δηλαδή απεικόνιση του προσώπου του. Και αρκετοί ποιητές ένιωσαν την ανάγκη να ζωγραφίσουν τη μορφή του με τα μάτια της φαντασίας. Πέρα από το σκίτσο του Ελύτη που δημοσιεύτηκε παραπάνω, έχουμε και το πολύ γνωστό του Σεφέρη και μάλιστα με τίτλο σχετικό:

"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος 93193511
"Δεν υπάρχει γνωστή εικόνα του Κάλβου"

Ο δε Ελύτης που κι εκείνος ένιωσε την ανάγκη να τον σκιτσάρει, έχει γράψει και το εξής χαρακτηριστικό:

«Κοίταζα για χιλιοστή φορά τον άνθρωπο έτσι, καθώς μας τον είχανε παραδώσει σχολιαστές και βιογράφοι του, κοίταζα τον άνθρωπο και το έργο του αξεχώριστα. Ενας γέροντας μικροκαμωμένος και φαλακρός, με μύτη μεγάλη και ρούχα κατάμαυρα στεκόταν μπροστά μου» (εκδ. Αστερίας, Αθήνα 1974, σ. 50. Πρώτη δημοσίευση: «Νέα Εστία», Χριστούγεννα 1946)

Βρίσκω εδώ την αφορμή να απαντήσω και στο ερώτημα που δέχτηκα σε μια άλλη ενότητα από τη Φωτεινή. Είναι πιο εύκολο να το κάνω μιλώντας για τον Κάλβο και όχι για το Λιαντίνη. Η απόσταση του χρόνου είναι εκείνη που επιτρέπει να δούμε με καλύτερη οπτική το ζήτημα. Κι ακόμη θαρρώ μετράει ιδιαίτερα που η άποψη εκφέρεται από έναν Ελύτη. Τον άνθρωπο και το έργο αξεχώριστα.


Πληροφορίες σχετικές με το ζήτημα βρήκα σε ένα άρθρο της Καθημερινής. Εκεί μάλιστα διάβασα και το εξής καταπληκτικό. Ενώ λέει δεν υπάρχει φωτογραφία του Κάλβου, με προτροπή του Σεφέρη κρατήθηκε φωτογραφία από τα οστά του. Καθώς μας έχει προβληματίσει ανάλογο ζήτημα με φωτογραφίες του Λιαντίνη που έχουν δημοσιευτεί τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε βιβλίο, αξίζει να μεταφέρω την άποψη του αρθρογράφου της Καθημερινής, κ. Σάββα Παύλου, για το θέμα αυτό:

Παράθεση :

ενώ δεν υπάρχει φωτογραφία του Κάλβου, όμως μαζί του, στο θέμα αυτό, συμβαίνει κάτι σπάνιο. Εχουμε φωτογραφία του λειψάνου και της νεκροκεφαλής του που τραβήχτηκε το 1960, με υπόδειξη - καθοδήγηση του Σεφέρη, πρεσβευτή τότε της Ελλάδας στην Αγγλία, κατά το άνοιγμα του τάφου του για τη μετακομιδή των οστών του από το Λάουθ της Αγγλίας στη Ζάκυνθο. Δεν γνωρίζω αν έχουμε παρόμοια φωτογραφία για άλλο λογοτέχνη μας. Ο ιδιότυπος ποιητής έχει για μας ακόμη μια ιδιοτυπία. Ενώ δεν σώθηκε η μορφή του όσο ζούσε, τώρα έχουμε φωτογραφία του από το πέραν της ζωής υπόλοιπο.


Αποφεύγω να κοιτάξω αυτήν τη φωτογραφία. Δεν είναι το μακάβριό της, κυρίως μου φαίνεται «εκδικητική». Καρφιτσώνει τον ανυπεράσπιστο πια Κάλβο με μια αλγολαγνική σύλληψη - ακινητοποίηση, όπως καρφιτσώναμε στο λεύκωμα των φυσιογνωστικών του Γυμνασίου τις πεταλούδες και τα άλλα ζωύφια της εντομολογικής συλλογής μας (=Κύριε Κάλβο η μορφή σου δραπέτευσε από το πεδίο πρόσληψης και κατοχής μας, ιδού όμως που σε «συλλάβαμε», έστω και έτσι).

... αλγολαγνική σύλληψη - ακινητοποίηση...

Λοιπόν. Σε σχέση και με το ερώτημα της Φωτεινής. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν όρια ακόμη και στο διακαή πόθο των ερευνητών να γνωρίσουν καλύτερα ένα στοχαστή. Ένα μέτρο... Δεν μπορεί η προσωπική ζωή να γίνεται φύλλο και φτερό. Ειδικά όσο ζουν οι άνθρωποι που μοιράστηκαν καταστάσεις με τον βιογραφούμενο. Διότι αν ο κ. Παύλου ενοχλείται από τη φωτογραφία της νεκροκεφαλής του Κάλβου, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη φρίκη που ένιωσαν όσοι γνώρισαν το Δημήτρη Λιαντίνη και βρέθηκαν μπροστά σε τέτοιες φωτογραφίες.

Λέω λοιπόν, και λαμβάνοντας υπόψη πως και ο Λιαντίνης στα βιβλία του ασχολήθηκε με στοιχεία προσωπικής ζωής άλλων, πχ Σεφέρη, Σολωμού, Ρίλκε κλπ... ότι αφενός δεν μπορεί να μένουμε μόνο στο έργο, θα ασχοληθούμε και με το πρόσωπο, αλλά θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Στην περίπτωση του Λιαντίνη είναι αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Η μη τήρηση της ευνόητης ακόμη και για κοινό νου δεοντολογία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να μην ασχολούμαστε καθόλου με το πρόσωπο.

Από κει και πέρα, κατανοητό είναι πως και ο καλύτερος βιογράφος του κόσμου δεν πρόκειται ποτέ να δώσει ολόπλευρη και αντικειμενική τη μορφή του βιογραφούμενου. Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και ... υπάρχει ερώτημα αν και ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να δώσει την εικόνα του. Αφού το απολυτήριο μάθημα της αλήθειας το μαθαίνεις την ώρα εξόδου. Ακόμη και αν ανήκεις στη μικρή ομάδα των τυχερών άτυχων που αξιώθηκαν το έβερεστ της αυτογνωσίας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://arxipelagos.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος   "Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος Icon_minitimeΤετ Ιαν 28, 2009 10:17 pm

Με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση της Φωτεινής:

https://educandus.forumgreek.com/forum-f11/topic-t866.htm#5122

Ο Λιαντίνης για την αθανασία του Ανδρέα Κάλβου

ας θυμηθούμε και όσα εδώ αναφέραμε για τον Κάλβο πριν από μήνες...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
"Της θαλάσσης καλύτερα" Α. Κάλβος
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ :: ΤΕΧΝΕΣ-
Μετάβαση σε: