HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ   ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ Icon_minitimeΤετ Δεκ 02, 2009 8:29 pm

Το πρόσεξα μόλις σήμερα. Τυχαία θα έλεγα. Ποια η Αρτέμωνος και ποια η Ιππάρχου, οι δύο "όχθες" της Άλλης Όχθης...

Αν πριν με ρώταγες για την Αρτέμωνος, θα σου έλεγα για τον Αρτεμώνα της Σίφνου, άντε και για το Γρυπάρη που καταγόταν από κει.

Όσο για την Ιππάρχου, θα στραβουμουτσούνιαζα και θα σου θύμιζα τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα, τους δυο τυραννοκτόνους, που τον ξέκαναν τον Πεισιστρατίδη.

Να όμως που το ανέβασμα μιας φωτογραφίας, ενός χάρτη της περιοχής συγκεκριμένα, με έκανε να προσέξω μια μικρή λεπτομέρεια. Κάτι ασήμαντο στην ουσία. Και για να μη σας αφήνω στην περιέργεια, πρόσεξα τη συνέχεια της Ιππάρχου πέρα από τη Βουλιαγμένης. Κάποτε, σήμερα το συνειδητοποίησα, ήμουν θαμώνας εκεί, σε ένα καφενείο. Στο καφενείο του φίλου μου του Χάρη. Στην οδό Ευδόξου. Κάθετη στην Ιππάρχου.

Όπα, φώναξα... για δες. Κι εγώ τόσον καιρό άλλον Ίππαρχο νόμιζα πως αθανάτισαν οι κάτοικοι του Κυνοσάργους. Για τύραννο τον πέρναγα και μας βγήκε αστρονόμος!!!

Ο μέγας και τρανός αστρονόμος Ίππαρχος ο Ρόδιος! Ένας από τους σημαντικότερους αστρονόμους της αρχαίας Ελλάδας, ίσως και ο σημαντικότερος, όπως παρατηρεί το Focus, σε σχετικό του άρθρο. Από κει και παραθέτω τα ακόλουθα διαφωτιστικά:

Παράθεση :
Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους αστρονόμους της αρχαιότητας, ίσως ο σημαντικότερος, αν και πολύ λίγα γραπτά του έχουν διασωθεί. Στην πραγματικότητα, το μόνο σωζόμενο έργο του είναι το «Περί των Αράτου και Ευδόξου φαινομένων», ενώ τα υπόλοιπα έργα του καταστράφηκαν στη πυρκαγιά της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα αστρονομικό ημερολόγιο, βιβλία πάνω στη οπτική και την αριθμητική, μια πραγματεία «Περί των διά βάρους κάτω φερομένων», γεωγραφικά και αστρολογικά κείμενα και ένας κατάλογος του ίδιου του έργου του. Οι περισσότερες γνώσεις μας προέρχονται από σχετικές αναφορές και εκτενή αποσπάσματα σε άλλους συγγραφείς, κυρίως τον Πτολεμαίο, ο οποίος τον θεωρούσε ως τον σπουδαιότερο προκάτοχό του. Ο Πτολεμαίος, που έκανε εκτεταμένη χρήση του έργου του Ιππάρχου, τον περιέγραφε ως «φιλόπονο» και μεγάλο «εραστή της αλήθειας».

Η συνεισφορά του περιλαμβάνει τόσο πρακτικές όσο και θεωρητικές καινοτομίες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν στον Ίππαρχο τη γέννηση της τριγωνομετρίας, καθώς ήταν ο πρώτος που συνέταξε τριγωνομετρικό πίνακα.

Για τις αστρονομικές παρατηρήσεις του χρησιμοποιούσε ένα όργανο που περιγράφεται από τον Πτολεμαίο ως διόπτρα και πιθανόν να ήταν αυτός που εφηύρε τον αστρολάβο. Η επισταμένη παρατήρηση του ουράνιου στερεώματος και των θέσεων των άστρων τον οδήγησε στην κατάρτιση του πρώτου γνωστού καταλόγου των άστρων. Έστρεψε την προσοχή του σε μία ευρεία γκάμα αστρονομικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας του έτους (υπολόγισε πως το ηλιακό έτος είναι 365,242 ημέρες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα σύγχρονα ρολόγια που το υπολογίζουν σε 365, 242199 ημέρες), του καθορισμού της απόστασης από τον Ήλιο και του υπολογισμού των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Παράλληλα, δημιούργησε μαθηματικά μοντέλα για την κίνηση του Ηλίου και της Σελήνης. Ο Πτολεμαίος σημειώνει ότι ο Ίππαρχος δεν ανέπτυξε θεωρίες για τους πέντε πλανήτες, «τουλάχιστον όχι στα γραπτά του που έχουν φτάσει σε εμάς».

Το πιο διάσημο επίτευγμα του Ιππάρχου είναι ίσως η ανακάλυψή του ότι τα σημεία του ηλιοστασίου και της ισημερίας μετατοπίζονται από την Ανατολή προς τη Δύση, το φαινόμενο, δηλαδή, της μετάπτωσης των ισημεριών. Ακόμη, υπολόγισε τη διάμετρο της Σελήνης και τη κυμαινόμενη απόστασή της από τη Γη, ενώ επινόησε την κλίμακα των μεγεθών των αστέρων ανάλογα με τη φωτεινότητά τους, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Η εκτίμηση που έτρεφαν οι επιστήμονες της εποχής για τον Ίππαρχο και τα επιτεύγματά του, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η φιγούρα του απεικονίζεται στα εξώφυλλα ποικίλων αστρονομικών εκδόσεων, πολλούς αιώνες μετά τον θάνατό του.

Ε, ναι, λοιπόν. Αυτός ο Ίππαρχος είναι. Ο αστρονόμος. Που ακόμη και ως δρόμος στη σύγχρονη Αθήνα συνταξιδεύει με την Ευδόξου. Όπως και με την Αρτέμωνος, στην αγαπημένη γωνιά της Άλλης Όχθης...

Κι εκεί πλέον επιτέλους θυμήθηκα τον άλλο Αρτέμωνα. Που κακώς δεν είχα θυμηθεί τόσον καιρό... Κι ας γνωρίζω υποτίθεται ιστιοπλοΐα... Και για να λύσω την απορία σας παραθέτω την εξής εικόνα:

ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ Artemo10


Ένα ιστιοφόρο εποχής... Σαν τα ιστιοφόρα που λατρεύει ο καπετάνιος της Άλλης Όχθης και σαν εκείνο που έχει διαλέξει για σύμβολο...

Προσέξτε τώρα τους αριθμούς. Αφορούν τα ιστία, τα πανιά. Και ιδιαίτερα τον αριθμό τρία. Γιατί αυτός είναι ο αρτέμων ή και φλόκος όπως τον λέγουν σήμερα από την αντίστοιχη ιταλική λέξη. Η ελληνική όμως είναι αρτέμων και ο Μπαμπινιώτης πιθανολογεί ότι ετυμολογείται από το αρτώ (κρεμώ).

Αρτέμωνος λοιπόν και Ιππάρχου. Συναντήθηκαν ξανά στο νέο μας κόσμο, για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους στο χρόνο. Καραβοκύρης ο Ίππαρχος με τον αστρολάβο του ανά χείρας να δίνει πορεία και η Αρτέμωνος περήφανο ιστίο κατάφορτο ούριους ανέμους να κατευθύνει το πλεούμενο...

Να προσθέσω ότι πολλοί συνδέουν με τον Ίππαρχο ακόμη και το μηχανισμό των Αντικυθήρων, εκείνο το απίστευτο εύρημα που οι σημερινοί επιστήμονες αγωνίστηκαν πολύ να ανακαλύψουν το μηχανισμό του και που οι αρχαίοι έλληνες θαλασσοπόροι τον είχαν απαραίτητο ναυτιλιακό όργανο.

Και λέω πως τις βραδιές που η Άλλη Όχθη φιλοξενεί δωδεκανήσιους μουσικούς, η ψυχούλα του Ιππάρχου θα αγάλλεται σφόδρα. Θα αφήνει για λίγο τους μαθηματικούς του υπολογισμούς και θα σιγοψιθυρίζει γνώριμους ήχους από τους τόπους που έζησε...

Α, μην ξεχάσω... μεταξύ των άλλων κατορθωμάτων του ο Ίππαρχος εντόπισε και έναν αστέρα που δεν υπήρχε πριν στον αστερισμό του Σκορπιού. Στις μέρες μας, εκεί στην Αρτέμωνος, μπορεί, ποιος ξέρει, να εντοπίσει ακόμη έναν...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΝΗΡΕΑΣ
Τζόβενο



Αριθμός μηνυμάτων : 38
Location : ανάμεσα Νίσυρο, Τήλο, Κάρπαθο
Registration date : 05/11/2007

ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ   ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ Icon_minitimeΠαρ Δεκ 04, 2009 12:08 pm

υπέροχες ιστορίες που θα μας συντροφεύουν στη γνωστή γωνία...
κι εγώ που νόμιζα ότι το ΙΠΠΑΡΧΟΥ είναι μια ...ανορθογραφία του Καζαντζίδη: "Ιππάρχουουου κι όσο ιππάρχου θα ιππάρχουουυου"... Smile
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.a-o.gr
 
ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΙΠΠΑΡΧΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: HOMA EDUCANDUS :: ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΥΜΗΣ-
Μετάβαση σε: