HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Το άστρο Αλτάιρ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΙΩΝΗ
Admin
ΔΙΩΝΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 884
Location : Όπου γη και πατρίς
Registration date : 31/10/2007

Το άστρο Αλτάιρ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Το άστρο Αλτάιρ   Το άστρο Αλτάιρ Icon_minitimeΣαβ Μαρ 01, 2008 7:48 pm

Αλτάιρ είναι όνομα αραβικό και στα ελληνικά σημαίνει Αετός. Έτσι λέγεται και ο αστερισμός στον οποίο ανήκει, Αετός ή στα λατινικά Aquila, (συντομογραφία: Aql).

Όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια, είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Ο Αστερισμός του Αετού θεωρείται ως ένας από τους ωραιότερους αστερισμούς. Βρίσκεται δε κατά το ήμισυ στο βόρειο και κατά το άλλο ήμισυ στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο. Εν μέρει δε κείται εντός του Γαλαξία. Επειδή όμως εκτείνεται περισσότερο στο Β. ημισφαίριο συγκαταλέγεται στους βόρειους αστερισμούς.

Κατά ουράνια θέση βρίσκεται νότια του αστερισμού της Λύρας και βόρεια του Τοξότη μεταξύ του Υδροχόου και του Οφιούχου.

Αναγνωρίζεται σχετικά εύκολα από τους τρεις λαμπρούς αστέρες του που αποτελούν περίπου ευθεία γραμμή. Ο μεσαίος που είναι και ο λαμπρότερος, πρώτου μεγέθους, ονομάζεται «Αετός» ή «Αλτάιρ» (αραβικό όνομα) όπως και ονομάζεται σήμερα (Altair). Αμυδροί αστέρες εντός του αστερισμού του Αετού απετέλεσαν τον αστερισμό του Αντίνοου τον οποίο αναφέρει και ο Πτολεμαίος. Επίσης το ίδιο σε ξεχωριστό αστερισμό ανήγαγε τους αμυδρούς αυτούς αστέρες και ο Τύχων Μπραχέ το 1602.

Σήμερα όμως δεν αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερος αστερισμός. Έτσι ο αστερισμός του Αετού απαρτίζεται μαζί με εκείνους του Αντίνοου από 73 αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι, δηλαδή αστέρες 1ου μέχρι 6ου μεγέθους. Ιδία ονομασία φέρουν μόνο ο Αλτάιρ και ο άνωθεν αυτού γ που διατηρεί την αραβική ονομασία «Ταραζέντ».

Το όνομα Αετός του αστερισμού οφείλεται στον μυθολογικό αετό του Διός που στο σύμπλεγμα αυτό των αστέρων οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν ότι έβλεπαν αετό να ίπταται και να μεταφέρει με τα νύχια του τον Γανυμήδη στον Δία προκειμένου να τον υπηρετήσει ως οινοχόος. Αργότερα ο Αδριανός για να τιμήσει τον ευνοούμενό του τον Αντίνοο αντικατέστησε στον αστερισμό τον Γανυμήδη δια του Αντινόου, και ονόμασε Γανυμήδη τον αστερισμό του Υδροχόου

______________

Αυτά τα λέγει η Βικιπαίδεια. Αυτό που εγώ υπογραμμίζω είναι η σχέση του Αλτάιρ με το Γανυμήδη, τον οινοχόο... Και δεν πειράζει που ο Αδριανός τον ξαπέστειλε στη συνέχεια αλλού... Ένα μπάρκο το έκανε πάντως με τον Αετό. Όθεν θεωρώ βέβαιο πως άφησε πίσω του καλή παράδοση και όχι Νέρωνες... Εγώ μόνο με αυτόν τον αυτοκράτορα δεν τα πάω καλά, και όχι για τις φωτιές και την τρέλα του (εξάλλου από τρέλα έχω μπόλικη κι εγώ...) αλλά για το δηλωτικό του ονόματος!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://diwni.blogspot.com/
χαλαρουιτα
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
χαλαρουιτα


Αριθμός μηνυμάτων : 418
Ηλικία : 40
Location : Παπουαλίλι
Registration date : 24/02/2008

Το άστρο Αλτάιρ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Το άστρο Αλτάιρ   Το άστρο Αλτάιρ Icon_minitimeΚυρ Μαρ 02, 2008 12:20 am

Το άστρο Αλτάϊρ είναι το πιο φωτεινό αστέρι του αστερισμού του Αετού.

Είναι ένα από τα 20 πιο φωτεινά αστέρια, συγκεκριμένα το 12ο. Είναι γνωστό για την ταχύτητα περιστροφής γύρω από τον άξονά του, μόλις 6,5 ώρες (ο Ήλιος ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή σε 25 ημέρες). Η διάμετρος του ισημερινού του Αλτάϊρ είναι κατά 22% μεγαλύτερη από αυτή του πολικού αστέρα. Κατά την αστρολογία το Αλτάϊρ ήταν οιωνός που προμήνυε κίνδυνο από ερπετα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
χαλαρουιτα
Υποπλοίαρχος
Υποπλοίαρχος
χαλαρουιτα


Αριθμός μηνυμάτων : 418
Ηλικία : 40
Location : Παπουαλίλι
Registration date : 24/02/2008

Το άστρο Αλτάιρ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Το άστρο Αλτάιρ   Το άστρο Αλτάιρ Icon_minitimeΚυρ Μαρ 02, 2008 12:42 am

Σε σχέση με τη μυθολογία μία άλλη άποψη υποστιρίζει ότι ο αετός, μαζί με τον κύκνο και τον γύπα ήταν υπό την αιχμαλωσία του Ηρακλη, αλλά καταφέραν και δραπετεύσαν και έγιναν αστερισμοι. Άλλοι υποστιρίζουν ότι αντιπροσωπεύαν τις Στυμφαλίδες όρνιθες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Το άστρο Αλτάιρ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ :: ΓΡΑΜΜΑΤΑ-
Μετάβαση σε: