HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη)   Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη) Icon_minitimeΚυρ Ιαν 27, 2013 1:42 pm


Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη) Myrtis-

Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ;


Νικολίτσα Γεωργοπούλου - Λιαντίνη

Η ανάπλαση της σύγχρονης «ΜΥΡΤΙΣ» από την οδοντιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την εποπτεία του Καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη μου δημιούργησε την απορία της ονοματοδοσίας στην ανάπλαση του κρανίου της νεάνιδας που ανασκάφτηκε στις εργασίες του μετρό της Αθήνας σε τάφο του νεκροταφείου του Κεραμεικού που χρονολογήθηκε στην εποχή του λοιμού της Αθήνας 430-426 π. Χ. Και αυτό επειδή η πραγματική στην ελληνική μυθολογία ΜΥΡΤΙΣ ούτε την εποχή του λοιμού έζησε, όπως θα αναφέρω στη συνέχεια ούτε η παράδοση την θέλει να έδρασε στην Αθήνα.

Στο χώρο του ελληνικού μύθου η Μυρτίς ή και παροξύτονο Μύρτιν ακόμη και Μυρτίλα (Stephanus, Thesaurus graecae Linguae, VI,1305) υπήρξε λυρική ποιήτρια καταγόμενη από την Ανθηδόνα της Βοιωτίας. Αναφορά της έχουμε στο λυρικό κανόνα των Αλεξανδρινών. Μεγαλύτερη σε ηλικία από τον Πίνδαρο (522-443 π.Χ.), καταγόμενος και αυτός από τη Βοιωτία (Κυνός Κεφαλές, χωρίο της Θήβας), λέγεται ότι υπήρξε δασκάλα του, καθώς και της άλλης σύγχρονης λυρικής ποιήτριας που μνημονεύεται από τον Πίνδαρο της Κόριννας. Η Κόριννα «…του Πινδάρου, όντα νέον έτι και τη λογιότητι σοβαρώς χρώμενον, ενουθέτησεν ως άμουσον όντα» (Πλούρχος, Ηθικά,347Ε και εξής).

Στον Πλούταρχο (45-120 μ. Χ. από τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας) απαντά η μαρτυρία: «…ως Μυρτίς η Ανθηδονία ποιήτρια μελών ιστόρηκε» (Πλουτ, Ερωτ. 40).

Για τον επιγραμματοποιό Αντίπατρο το Θεσσαλονικέα (1ος αι. π.Χ.) η Μύρτις έζησε τον 7ο αι. π. Χ., ήταν λυρική ποιήτρια και αοιδός και λέγεται ότι είχε διαγωνισθεί σε αγώνα με τον Πίνδαρο:«…ιδέ γλυκυαχέα Μύρτιν, πάσας αενάων εργάτιδας σελίδων» Την κατατάσσει δε στις εννέα ποιήτριες: Μύρτις, Κόριννα, Σαπφώ, Ήριννα, Πράξιλλα, Μοιρώ, Ανύτη, Τελέσιλλα,Νοσσίς. (Παλατινή ανθολογία, 4, 9,26,7).

Άλλη μαρτυρία: «Πίνδαρος…μαθητής δε Μύρτιδος γυναικός, γεγονώς κατά την ξε΄ Ολυμπιάδα…» (Σούδα,ΙΙ,1617). Δηλαδή η Μύρτις γεννήθηκε περί το 520/516 π. Χ. την 65η Ολυμπιάδα.

Η απορία μου ευλόγως νομίζω προέκυψε, γιατί το εύρημα στον Κεραμεικό ονομάστηκε Μύρτις, αφού η πραγματική Μύρτις έζησε σχεδόν δύο αιώνες πριν, καταγότανε από τη Βοιωτία και δεν έχουμε αναφορές για δράση της στην Αθήνα.

____________________________

Αναδημοσίευση από τον τοίχο του γκρουπ που διατηρούμε στο face book για τους φίλους του έργου και της φιλοσοφίας του Δημήτρη Λιαντίνη


https://www.facebook.com/groups

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη)   Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη) Icon_minitimeΚυρ Ιαν 27, 2013 4:40 pm

ΜΑΡΙΟΡΗ έγραψε:
Η Μύρτις για τα παιδιά που ξεκίνησαν αυτό το φόρουμ, τους σημερινούς μαθητές του Στ΄1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, είναι παλιά γνώριμη. Πάνε δυο χρόνια που έμαθαν για εκείνη και γνώρισαν το πρόσωπό της, αυτό το πρόσωπο που αποτελεί παγκόσμιο επιστημονικό επίτευγμα. Ήταν τότε μαθητές της Τετάρτης τάξης και διδάσκονταν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Όταν μια μέρα η Μύρτις επισκέφθηκε την τάξη και εγκαταστάθηκε με την αφίσα της σε μια γωνιά.

Ποια όμως είναι η Μύρτις; Και που ο τίτλος του θέματος λέει πως τώρα θα την αποχαιρετήσουμε από το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων; Θα αφήσουμε την ανακοίνωση του μουσείου να σας αποκαλύψει περισσότερα:

Παράθεση :
Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη) Myrtis-

Δελτίο Τύπου


«Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

Περιοδική Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων,
ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


11 Νοεμβρίου 2012 - 31 Ιανουαρίου 2013


Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19.00 εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ. H έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά του ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ύστερα από γόνιμη συνεργασία με το Μουσείο.

Από την πρώτη παρουσίαση της Μύρτιδος τον Απρίλιο του 2010 στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, και με ενδιάμεσους σταθμούς το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης της Ποντγκόριτσας στο Μαυροβούνιο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, καθώς και το Δίκτυο θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), η Μύρτις συνεχίζει το ταξίδι στα Μουσεία της Περιφέρειας. Η έκθεση παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Δελφών και τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η συγκεκριμένη έκθεση συνδυάζεται μοναδικά με το αρχαιολογικό υλικό το οποίο εκτίθεται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και προέρχεται από ένα ταφικό σύνολο του 4ου αι. π. Χ. από το Μιχαλίτσι της Πρέβεζας. Πρόκειται για τα γλυπτά τριών μικρών κοριτσιών που κοσμούσαν ένα ταφικό περίβολο και τα παιχνίδια που συνόδευαν τις ταφές τους.

Γλυπτά και κτερίσματα εκτίθενται στην Αίθουσα Ταφικών Εθίμων του Α.Μ.Ι., δίπλα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, όπου οργανώνεται η περιοδική έκθεση.

Σ΄αυτό το ταξίδι συμμετέχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, εξαιτίας του διεπιστημονικού χαρακτήρα της έκθεσης, αφού Αρχαιολογία, Ιστορία, Παλαιοανθρωπολογία, Ιατρική, Οδοντιατρική, Βιολογία και Παλαιοπαθολογία βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και καταθέτουν από κοινού ένα αδιαμφισβήτητο διεπιστημονικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, γιατί στη Μύρτιδα, αναγνωρίζουμε το πρόσωπο των παιδιών που χάνονται άδικα από αρρώστιες και από πολέμους. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Μύρτις ανακηρύχθηκε «Φίλος των στόχων της Χιλιετίας» από τον Ο.Η.Ε.

Στη διάρκεια της έκθεσης προγραμματίζεται σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Δευτέρα κλειστό - Τρίτη έως Κυριακή: 09.00- 16.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089

www.amio.gr - Για την έκθεση www.myrtis.gr

Αναδημοσίευση από http://www.amio.gr/

Όποιος λοιπόν δεν πρόλαβε να δει τη Μύρτιδα από κοντά, ίσα που προλαβαίνει.

Μια καλή ευκαιρία είναι στις 30 Γενάρη, την Τετάρτη. Το σχολείο εκείνη τη μέρα δε θα λειτουργήσει λόγω της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Και ο καιρός όπως λένε τα μετεωρολογικά δελτία θα είναι μεν κρύος αλλά αίθριος. Και στην Ηγουμενίτσα και στα Ιωάννινα.

Σημειώνουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται πολύ κοντά στα Λιθαρίτσια όπου και υπάρχει πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα.

Αναδημοσίευση από το φόρουμ των μαθητών της Α'1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

http://faros.fforumfree.com/t625-topic#3050
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
Γιατί η σύγχρονη ΜΥΡΤΙΣ ονομάστηκε ΜΥΡΤΙΣ; (άρθρο της Νικολίτσας Λιαντίνη)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: HOMA EDUCANDUS :: ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΥΜΗΣ-
Μετάβαση σε: