HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ   ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Icon_minitimeΤρι Απρ 01, 2008 1:35 pm

Πάει καιρός τώρα που η γη της Ελλάδας τρέμει και χορεύει. Οι σεισμολόγοι είναι φυσικά καθησυχαστικοί και πολύ καλά κάνουν. Έτσι κι αλλιώς όποιος λίγο ασχοληθεί με τη σεισμολογία το καταλαβαίνει ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να προβλέψει με βεβαιότητα ένα μεγάλο σεισμό. Και για τους μικρούς πως είναι νόμος για την περιοχή μας... Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Το πώς να ζούμε είναι το ζητούμενο.

Μέχρι τώρα όλοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει διάφορες σχετικές οδηγίες. Κρύψου κάτω από το τραπέζι, τρέχα στο κούφωμα της πόρτας κλπ.

Πρόσφατα (και λόγω της πυκνότητας των μικροσεισμών τους τελευταίους μήνες) κάναμε και στο σχολείο μας μια πανηγυρική άσκηση για το σεισμό. Οι διευθυντές συνέταξαν πλήρες σχέδιο και ενημέρωσαν όλους τους εκπαιδευτικούς για τις ακριβείς ενέργειες ενός εκάστου σε περίπτωση σεισμού. Οι δάσκαλοι προετοιμάσαμε τους μαθητές και τους εξηγήσαμε με κάθε λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνουν αν η γη αρχίσει να κουνιέται.

Και τότε μας ήρθε ξαφνικά μια περίεργη πληροφορία. Πως οι αντισεισμικές οδηγίες είναι ΛΑΘΟΣ!!! Κακώς λέει κρυβόμαστε κάτω από τραπέζια. Και κακώς κρυβόμαστε και κάτω από πόρτες...

Ανέλαβα να ερευνήσω το θέμα. Και πού αλλού να καταφύγει κανείς εκτός από την αρμόδια υπηρεσία; Δηλαδή τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας;

Έψαξα στο ίντερνετ λοιπόν όλο το υλικό που έχουν αναρτήσει αλλά τίποτα. Καμία διαφορά από όσα γνωρίζαμε ότι ισχύουν. Ενημέρωσα και τη διεύθυνση του σχολείου και φρόντισα να ανεβάσω και στο διαδικτυακό χώρο της τάξης σύνδεσμο για το χώρο του ΟΑΣΠ. Και καλού κακού εκεί τον έχω αφήσει ακόμη. Αχρείαστος να είναι αλλά ας παίρνουμε και τα μέτρα μας:

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Kom_1110

Κάνοντας κλικ στην εικόνα μπορείτε να δείτε το χώρο που ο ΟΑΣΠ έχει δημιουργήσει στο ίντερνετ για τα παιδιά και που με έξυπνο σχεδιασμό ενημερώνει τα πιτσιρίκια για όλα τα σχετικά... Ιδιαίτερα προτείνουμε το:

Ο ΘΑΛΗΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Και κάνοντας κλικ στον ίδιο τον ΟΑΣΠ μπορείτε να δείτε και όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί τους μεγάλους. Ειδικά για το θέμα της προστασίας πατήστε στο ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Ποια εικόνα σας υποδέχεται εκεί ακόμη και αυτή τη στιγμή που γράφω τούτες τις γραμμές;

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 41b10


Αυτή εδώ... έτσι δεν είναι; Κι αφού έτσι είναι, τα ίδια συμβουλεύσαμε κι εμείς τα παιδιά στο σχολείο μας για μια ακόμη φορά. Κάτω από το τραπέζι, στη στάση που βλέπετε και κρατώντας το ποδαράκι του επίπλου (για να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμένει από πάνω μας αν το πάτωμα κουνηθεί βίαια... μη βρεθεί αλλού το τραπέζι κι αλλού εμείς... )

Να όμως που σήμερα επιτέλους βρήκα κάτι στο διαδίκτυο που συνηγορεί με την αιρετική άποψη που εξέφρασε τότε κάποιος συνάδελφος. Πως δεν είναι δηλαδή σωστό να κρυβόμαστε κάτω από τα έπιπλα αλλά ακριβώς δίπλα τους!!! Σας μεταφέρω αυτούσιο το άρθρο για πληρέστερη ενημέρωση. Η ΠΗΓΗ είναι το ιατροnet:

Παράθεση :


Σεισμός: Νέα δεδομένα στα μέτρα προστασίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Μαρτίου 2008

Πηγή: www.in2life.gr

Με τους μικρο-σεισμούς να έχουν γίνει αρκετά συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό το θέμα της προστασίας πριν και κατά τη διάρκεια ενός σεισμού επανήλθε στην επικαιρότητα και εμπλουτίζεται με νεώτερες πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς.

Ανάμεσα στα e-mail που έχουμε λάβει σχετικά με τα διάφορα αντισεισμικά μέτρα προστασίας, τα στατιστικά και τις σχετικές έρευνες, ξεχωρίσαμε δύο που μας φάνηκαν πραγματικά χρήσιμα και που μας παρείχαν πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε κακοί οιωνοί ισχυρότερων σεισμών, αλλά με σκοπό πάντα να μοιραζόμαστε μαζί σας οτιδήποτε χρήσιμο και ενδιαφέρον, σας τα παραθέτουμε.

Το πρώτο έχει να κάνει με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα 'Τα Νέα', και κατηγοριοποιεί τις περιοχές της Αθήνας σύμφωνα με την ανθεκτικότητα των πετρωμάτων του υπεδάφους τους. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να αγοράσετε σπίτι στην Αττική και η αντισεισμικότητα της περιοχής παίζει για εσάς μεγάλο ρόλο, καλό θα είναι να λάβετε υπ’όψιν σας τα εξής:

Οι περιοχές που διαθέτουν φυσική αντισεισμική προστασία λόγω των ισχυρών πετρωμάτων τους είναι οι Υμηττός, Βύρωνας, Καισαριανή, Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Δάφνη, Πνύκα, Ακρόπολη, Πλάκα, Παγκράτι, Λυκαβηττός, Αττικό Άλσος, Παλαιά και Νέα Πεντέλη.

Περιοχές ευάλωτες σε μεγάλους σεισμούς λόγω της σαθρότητας του υπεδάφους τους είναι οι Μοσχάτο, Ρέντης, Άγ. Ανάργυροι, Κόκκινος Μύλος, Μεταμόρφωση, Κάτω Κηφισιά, Μενίδι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αμφιθέα, Καλλιθέα, Βοτανικός, Κολοκυνθού, Περιστέρι, Πετρούπολη, Νίκαια.

Στο άρθρο επίσης αναφέρεται ότι το λεκανοπέδιο δεν είχε πάντα τη σημερινή του μορφολογία, έτσι πριν από περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι Αχαρνές και το Χαλάνδρι υπήρχαν μεγάλες λίμνες. Το Παλαιό Φάληρο, ο Άγιος Κοσμάς και η Γλυφάδα ήταν θάλασσα, ενώ πριν από 800.000 χρόνια από τη Φυλή και τις Αχαρνές μέχρι το Χαλάνδρι και τις άκρες του Υμηττού περνούσε ένα μεγάλο ρήγμα.

Με τα χρόνια το υπέδαφος αυτό μετασχηματίστηκε λόγο φυσικών φαινομένων αλλά και καλύφθηκε με σαθρά υλικά από ανθρώπινες εργασίες, με αποτέλεσμα το έδαφος των περιοχών αυτών σήμερα να είναι αρκετά επίφοβο και να παίζει έτσι καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά ενός κτιρίου σε περίπτωση σεισμού. Είναι, λοιπόν, τα κτίρια αυτών των περιοχών που απαιτούν πολύ αυστηρότερα και σύγχρονα αντισεισμικά μέτρα και υλικά κατά την κατασκευή τους. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ειδικεύεται στην επεξεργασία και τον σχεδιασμό της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και μπορεί να πληροφορήσει τους πολίτες σχετικά.

Το δεύτερο ενδιαφέρον e-mail που λάβαμε προέρχεται από την Αμερική και, συγκεκριμένα, από απόσπασμα άρθρου του Αρχηγού Διάσωσης και Διευθυντή Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International), Doug Copp.

Εντύπωση μας έκανε ότι το άρθρο του Copp καταρρίπτει ένα από τα κυριότερα μέτρα προστασίας που μαθαίνουμε από μικροί στο σχολείο: Σε περίπτωση σεισμού χωθείτε κάτω από μεγάλα έπιπλα.

Σύμφωνα με τον Copp, σε περίπτωση πολύ μεγάλου σεισμού, όταν κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει συνθλίβει τα έπιπλα που βρίσκονται από κάτω αλλά αφήνει κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους.

Ονομάζει αυτόν τον χώρο 'Τρίγωνο Ζωής' και λέει πως όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο ή το έπιπλο, τόσο λιγότερο θα συμπιεστεί και όσο λιγότερο συμπιεστεί τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κενό που θα χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να σωθεί, χωρίς να εγκλωβιστεί.

Ο Copp παραθέτει, επίσης, στο άρθρο του δέκα σημαντικές υποδείξεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού:

  1. Είναι λάθος να κρυβόμαστε κάτω από αντικείμενα και έπιπλα όταν κάτι καταρρέει γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα συνθλιβούμε μαζί τους.
  2. Η εμβρυακή θέση που παίρνουν τα ζώα και τα μωρά από ένστικτο για να προστατευτούν είναι η ιδανική σε περίπτωση σεισμού για ασφάλεια και επιβίωση, αρκεί να σταθούμε έτσι δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο ή έπιπλο.
  3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού γιατί το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Επιπλέον, σε περίπτωση που καταρρεύσει δημιουργεί μεγάλα καινά επιβίωσης και έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα. Τα κτίρια από τούβλα αν καταρρεύσουν θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα, θα προκαλέσουν τραυματισμούς αλλά δεν θα συνθλίψουν, όπως τα κτίρια με πλάκες από μπετόν.
  4. Αν είστε ξαπλωμένος στο κρεβάτι την ώρα που ξεκινήσει ο σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι σε ένα ασφαλές κενό γύρω του αλλά κοντά στη βάση του.
  5. Αν την ώρα του σεισμού δε μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βγείτε σε εξωτερικό χώρο, ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας σε εμβρυακή στάση δίπλα σε έναν καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.
  6. Μην στέκεστε κάτω από το κούφωμα της πόρτας σε περίπτωση σεισμού, γιατί αν η πόρτα πέσει μαζί με το κούφωμα θα συνθλιβείτε από το βάρος της οροφής.
  7. Ποτέ μην σπεύσετε προς τις σκάλες σε περίπτωση σεισμού. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλάντωση) από τον κεντρικό όγκο του κτιρίου με αποτέλεσμα να προσκρούουν μεταξύ τους μέχρι να διαλυθούν. Πρέπει να ξέρουμε πως οι σκάλες είναι από τα πιο πιθανά μέρη να πάθουν βλάβη κατά τη διάρκεια σεισμού ή να πέσουν από την υπερφόρτωση πολλών ατόμων. Επίσης, μετά το τέλος του σεισμού, οι σκάλες ενός κτιρίου που μπορεί να μην έχει πάθει βλάβη πρέπει να ελέγχονται πιο προσεκτικά για καταλληλότητα.
  8. Είναι πολύ πιο ασφαλές να βρίσκεστε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτιρίου ή έξω από αυτούς αλλά κοντά τους.
  9. Αν κατά τη διάρκεια σεισμού είστε μέσα σε αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση μην σταθείτε κάτω από ανισόπεδους δρόμους ή γέφυρες, γιατί μπορεί να πέσουν και να καταπλακώσουν το όχημα. Αν βρεθείτε αναγκαστικά κάτω από ανισόπεδο, βγείτε έξω από το όχημα και ξαπλώστε ή γονατίστε δίπλα του.
  10. Αν εργάζεστε σε χώρους με πολλή χαρτική ύλη, όπως π.χ. γραφεία εφημερίδων, και γίνει σεισμός σκύψτε δίπλα σε στοίβες από χαρτί, γιατί το χαρτί δεν συμπιέζεται, δημιουργώντας γύρω του μεγάλα προστατευτικά κενά.
Ε. Μ.
Ας ξαναπάμε τώρα στις οδηγίες του δικού μας ΟΑΣΠ:

Και ας δούμε άλλη μία εικόνα (που οι Κινέζοι λένε ότι ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις). Κάντε κλικ πάνω της για να τη δείτε και στην ίδια την ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ:

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Oasp1410


Ας δούμε και αναλυτικά τις οδηγίες για το τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού όπως εκεί δημοσιεύονται (τονίζω, ακόμη και σήμερα...)


Παράθεση :


Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού

Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.

Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο

  1. Μην τρέχετε προς την έξοδο
    Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
  2. Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
  3. Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο


  1. Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
  2. Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
  3. Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.




Ας δούμε και ένα από τα "εκπαιδευτικά" φυλλάδια που εκεί δημοσιεύονται:

Παράθεση :

Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο, θρανίο και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του επίπλου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατάλληλα έπιπλα καθίστε στο μέσον του δωματίου, λυγίστε τα γόνατα μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι σας.

Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια με φέρουσα τοιχοποιία (από πέτρα τούβλο ή πλίνθους).

Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες, κ.λ.π.)
Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
Μη τρέχετε προς την έξοδο.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε.

Αν βρεθείτε έξω:

Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια.
Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων.
Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε σε ελεύθερους χώρους.
Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος.
Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταθμεύστε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία μακριά από αερογέφυρες, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ας δούμε ακόμη τι μας συμβουλεύει μεταξύ άλλων ο ΟΑΣΠ για την προσωπική μας συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού:

Παράθεση :
Δ. Η προσωπική σας συμπεριφορά
σε περίπτωση σεισμού:
Οι ώρες που ακολουθούν ύστερα από ένα καταστρεπτικό σεισμό είναι πολύ κρίσιμες. Είναι ώρες που απαιτούν ψυχραιμία, θάρρος και περίσκεψη.


Κρατηθείτε ήρεμοι. Ο πανικός δημιουργεί θύματα.
Σκεφτείτε από πριν όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάθε ενέργειά σας.
Σκεφτείτε από πριν όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάθε ενέργειά σας.
Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων.
Μη δίνετε πίστη σε φημολογίες και μην τις διαδίδετε. Συχνά δημιουργούν σύγχυση και πανικό.
Ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις για εθελοντική βοήθεια αλλά μην πηγαίνετε στις σεισμόπληκτες περιοχές χωρίς να σας το ζητήσουν.
Συνεργαστείτε με τους υπεύθύνους για την ασφάλεια του κοινού.
Συνεργαστείτε με τους γείτονες για να προλάβετε τις πυρκαγιές και για να βοηθήσετε τραυματισμένους, ηλικιωμένους, άρρωστους και παιδιά.
Ας μη ξεχνάμε ότι όσο πιο ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ και ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ είμαστε για θέματα αντισεισμικής προστασίας τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του σεισμού.
Ο.Α.Σ.Π.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα γράφονται στο τελευταίο απόσπασμα οδηγιών. Και προετοιμασμένοι καλά πρέπει να είμαστε και ενημημερωμένοι και να φυσικά σε περίπτωση σεισμού να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και κανενός άλλου.

Πλην όμως και εκείνος Αμερικάνος με όσα ανατρεπτικά λέγει με έβαλε σε υποψίες. Τι θα πρέπει τελικά να κάνουμε σε ένα μελλοντικό σεισμό; Πιο είναι πιο ασφαλές; Το τρίγωνο ζωής που μας λέει εκείνος ή το κλασικό στιλάκι που μέχρι τώρα ξέραμε;

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 96096111

Ελπίζω σύντομα οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας να κάνουν το χρέος τους και να μας ενημερώσουν υπεύθυνα ώστε να μην υπάρχει σύγχυση σε ένα τόσο κρίσιμο για την πατρίδα μας θέμα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ :: ΓΡΑΜΜΑΤΑ-
Μετάβαση σε: