HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Της Ντόλιανης και της ακηδίας

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 4:05 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας %CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%A4%CE%97%20012a

Παράθεση :
Ο οχυρωμένος οικισμός της Ντόλιανης στο Δήμο Παραποτάμου (σ.σ. Ηγουμενίτσας πλέον με τα καλλικρατικά δεδομένα) αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες αρχαίους οικισμούς της Θεσπρωτίας.

Εγκατεστημένος σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεσπόζει επιβλητικά σε ύψωμα δίπλα στον ποταμό Καλαμά και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα διαχρονικού οικισμού στη Θεσπρωτία, καθώς διασώζει αρχαιολογικά κατάλοιπα από την πρώιμη αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Επί χρόνια η αδυναμία πραγματοποίησης έστω και των πλέον στοιχειωδών έργων υποδομής και συντήρησης, εξαιτίας μη επαρκών χρηματοδοτήσεων, κρατούσε τον αρχαιολογικό χώρο έως πρόσφατα άγνωστο, πνιγμένο από την πυκνή βλάστηση, απροσπέλαστο σε κοινό και ερευνητές, ουσιαστικά ένα χώρο με "λίθους, πλίνθους και κεράμους, ατάκτως ερριμένους". Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στους υπόλοιπους μεγάλους οχυρωμένους οικισμούς της Θεσπρωτίας (Ελέα, Γίτανα, Δυμόκαστρο), που παρέμεναν άγνωστοι στην επιστημονική κοινότητα.

Η ένταξη των έργων ανάπλασης και ανάδειξης των κυριοτέρων αρχαιολογικών χώρων της Θεσπρωτίας στο Π.Ε.Π. Ηπείρου του Γ' Κ.Π.Σ., δημιούργησε προϋποθέσεις για την έξοδό τους από την απομόνωση των προηγούμενων δεκαετιών και την προστασία και προβολή των μνημείων και του χαρακτηριστικού φυσικού τους περιβάλλοντος. Παράλληλα, με κέντρο και αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, οδήγησε στη δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών της Θεσπρωτίας.

Οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ντόλιανης, πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2002 έως το Δεκέμβριο του 2008 και υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις. Η Α΄ Φάση των εργασιών (2002 - 2007 ) αποτέλεσε ξεχωριστό υποέργο στα πλαίσια του ευρύτερου έργου "Ανάδειξη - Ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων Ελέας και Ντόλιανης Θεσπρωτίας", ενώ οι εργασίες της Β΄ Φάσης (2006 - 2008 ) πραγματοποιήθηκαν ως αυτόνομο έργο με τον τίτλο "Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ντόλιανης Θεσπρωτίας - Β΄ Φάση: Αποκατάσταση - ανάδειξη βόρειας κύριας πύλης και κτιρίου 11, στερεωτικές εργασίες σε τείχη και πύργο ακρόπολης, τοποθέτηση λυόμενης θεατρικής κατασκευής". Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, ο αρχαιολογικός χώρος, έχοντας εξασφαλίσει την αναγνωσιμότητα των κυριοτέρων μνημείων του και διαθέτοντας όλες τις αναγκαίες υποδομές, παραδίδεται πλέον επισκέψιμος στους πολίτες.

Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου δε θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή πολλών ανθρώπων, που εργάστηκαν με ζήλο και μεράκι για την πραγμάτωση του σκοπού αυτού.

Ευχαριστώ όλους θερμά.

Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου
Διευθύντρια της ΛΒ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Τρίχες και μπαρμπούτσαλα και οργή και θυμός και πόνος ψυχής απέραντος. Γιατί καλά τα γράφει η κ. Κάντα - Κίτσου αλλά αλλιώς έχουν τα πράγματα στο θλιβερό μας σήμερα, το Μάρτη του 2011.

Μόλις τρία χρόνια μετά τη λήξη των εργασιών που αναφέρει εκείνη.

Τόσο κράτησε το θαύμα...

Και είναι ντροπή μεγάλη. Και για την ιστορία του τόπου και για το ζήλο τόσων ανθρώπων για να αναδειχθεί το μνημείο.

Προχτές, 8 του Μάρτη, θέλησα να επισκεφθώ την ακρόπολη της Ντόλιανης. Και βρήκα τις πόρτες κλειδωμένες και τα κλειδιά παρμένα.

Ρώτησα μετά και έμαθα. Αρχαιολόγο που εργάζεται στην αρχαιολογική υπηρεσία της Θεσπρωτίας.

Δεν υπάρχουν φράγκα για να προσληφθεί φύλακας!!!!!!!!!! Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες παίρνουν κάποιον συμβασιούχο. Το χειμώνα ο χώρος παραμένει κλειστός!!!!!!!!!!

Αυτά μου είπε ο άνθρωπος στον απόηχο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηγουμενίτσας όπου εξετάζανε το μέγα πρόβλημα των μεταναστών. Κι όπου πήγαν και ήρθαν οι οιμωγές για την υποβάθμιση της Θεσπρωτίας από την παρουσία των μεταναστών και τους κινδύνους που ελλοχεύει η ύπαρξή τους για τον τουρισμό του τόπου!

Πού είσαι μωρέ Λιαντίνη; Να τους στολίσεις όπως εσύ μονάχα ήξερες; Αυτούς όλους που παριστάνουν ότι αγαπούν τον τόπο και νοιάζονται για το καλό του; Και μου θέλουνε και τουριστική ανάπτυξη!!!!! Εννοώντας τα ξενοδοχειάκια τους να γεμίζουν τουρίστες και η τσέπη τους φράγκα. Να έρχεται δηλαδή εδώ ο ξένος, έλληνας ή ευρωπαίος, και να τους τα ακουμπάει. Για να ρίξει μια βουτιά στη θάλασσα και να περιδρομιάσει στα γύρω ταβερνεία. Αυτό είναι κατά τη γνώμη τους ο τουρισμός. Όλο κι όλο. Και μετά απορούν γιατί η τουριστική ανάπτυξη του τόπου έχει βαλτώσει. Και ρίχνουν τα βάρη στους φουκαράδες τους μετανάστες. Που εξαιτίας της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Αυτής της συνθήκης που κρατά κλειστά τα σύνορα στις μετακινήσεις των ανθρώπων ενώ την ίδια ώρα μπαινοβγαίνουν οι κύριοι της Τρόικας και κάνουν κουμάντο ακόμη και αν θα βήξουμε.

Γατζώθηκα από την κλειδωμένη πόρτα της Ντόλιανης και έβαλα τα κλάματα. Πώς μας έχουμε καταντήσει έτσι μωρέ; Κοίταγα το χορταριασμένο μονοπάτι και δεν έβλεπα την άνοιξη που ξεχείλιζε. Μόνο μια απέραντι μαυρίλα μου πλάκωνε την καρδιά. Να μένει το μνημείο κλειδαμπαρωμένο γιατί δεν περισσεύουν φράγκα ούτε για έναν φύλακα!!!!!!!

Και θα παρουσιάσω στη συνέχεια το μνημείο, με πληροφορίες και φωτογραφίες, για να δείτε όλοι πως καθόλου άδικα δεν το εξύμνησε η κ. Καντά - Κίτσου στο πρόλογό της που αναδημοσιεύσαμε από το ειδικό φυλλάδιο του υπουργείου πολιτισμού. Πως αποτελεί μοναδική περίπτωση. Και ταυτόχρονα βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερη φυσικού κάλλους...

Αν και για το τελευταίο, το φυσικό κάλλος, είχε προλάβει να μαυρίσει η καρδιά μου πριν πάρω το δρόμο για τη Ντόλιανη. Από τις μαρτυρίες μιας άλλης γυναίκας και σχετικά με τα πλατάνια της περιοχής της Ντόλιανης. Τα χτυπημένα από την αρρώστια την ξενόφερτη και τα καταδικασμένα να πεθάνουν. Μια αρρώστια που δεν ξεραίνει μόνο τα πλατάνια αλλά τον τόπο ολάκερο θαρρώ.

Λίγο αργότερα, στο δρόμο για Σαγιάδα, μήνυμα της μοίρας θεώρησα τη φωτιά στις παρυφές του δρόμου. Και τα αποκαΐδια που στροβιλίζονταν στο παμπρίζ. Ναι, τηλεφώνησα στην πυροσβεστική. Και η φωτιά εκείνη σβήστηκε. Η άλλη όμως εξακολουθεί να κατακαίει και να αφανίζει. Ως πότε;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 4:48 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0009rr

Η ακρόπολη της Ντόλιανης

Αριστερά και πάνω φαίνεται ο ποταμός Καλαμάς που αγκαλιάζει τα ριζά του λόφου.

Να σημειώσουμε ότι στα αρχαία χρόνια ο Καλαμάς ήταν πλωτός μέχρι εδώ και επομένως η θέση της ακρόπολης είχε ιδιαίτερη σημασία αφού δεν έλεγχε μόνο τη γύρω περιοχή αλλά και τον πλωτό δρόμο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 4:55 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0015v

Η ακρόπολη της Ντόλιανης από τη μεριά του ποταμού, την τελείως απόκρημνη και απροσπέλαστη σε κάθε επίδοξο εισβολέα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 5:03 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0017a

Ο χάρτης των κυριότερων αρχαιολογικών θέσεων της Θεσπρωτίας από την προϊστορική έως και την οθωμανική περίοδο.

Η Ντόλιανη διακρίνεται δεξιά (ανατολικά) της Ηγουμενίτσας. Για να φτάσεις όμως στη Ντόλιανη από την Ηγουμενίτσα θα πρέπει να κάνεις το γύρο των βουνών που τις χωρίζουν. Μη φανταστείτε δηλαδή ότι η Ντόλιανη είναι ορατή από την Ηγουμενίτσα...

Η απόσταση που τις χωρίζει οδικώς είναι μικρότερη από 20 χλμ και η διαδρομή περιλαμβάνει τμήμα του παλιού εθνικού δρόμου Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων καθώς και ένα μικρό εξοχικό δρόμο - ασφαλτοστρωμένο και ιδιαίτερο όμορφο τέτοια εποχή.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 5:14 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας 001ilbw

Ανοιξιάτικη εξόρμηση στη Ντόλιανη. Και με το χαλί της άνοιξης στρωμένο στις παρυφές του δρόμου με άγριες μαργαρίτες, ανεμώνες και "μη με λησμόνει"...

Τη Ντόλιανη όμως φαίνεται πως την έχουν απολησμονήσει όλοι στις μέρες μας. Γιατί φτάνοντας λίγο αργότερα στην είσοδο του μνημείου μας περίμενε η κλειδαμπαρωμένη αυλόπορτα και πίσω της ένας δρόμος χορταριασμένος. Μάρτυρας πως για καιρό κανείς δεν έχει περάσει την πόρτα και δεν έχει επισκεφθεί τη Ντόλιανη. Τι ήθελαν τότε και έριχναν τόσα φράγκα για την ανάδειξή της; Για να την κρατάνε τώρα κλειδωμένη;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 5:27 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0018f

Και πήγα με τόσα όνειρα ως εκεί. Να περπατήσω τα δρομάκια της ακρόπολης. Να φωτογραφίσω. Να νιώσω την αρχαία αύρα και να μιλήσω με τις φωνές του χτες. Τελικά έσβησαν όλα μπρος στην κλειδαριά. Που έσφιγγε άκαρδα την αυλόπορτα. Και στο χορτιαρασμένο δρόμο που μαρτυρούσε πως μήνες έχει να πατήσει ανθρώπινο ποδάρι εκεί μέσα...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 5:32 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0016hq

... αλλά την επόμενη χρονιά - μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα - θα παραδοθεί, πρώτη από όλες τις ηπειρωτικές πόλεις, στα ρωμαϊκά στρατεύματα.

Πηγές της βυζαντινής και πρώιμης οθωμανικής περιόδου βεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμού, που επιζεί στη θέση της αρχαίας πόλης. Η διέλευση των σλαβικών φύλων από την περιοχή τον 6ο - 7ο μ.Χ. αι. αποτυπώνεται στη νέα ονομασία της θέσης. Σε χρυσόβουλο του Δεσπότη Συμεών Παλαιολόγου του Σέρβου από τα 1321 αναφέρεται μαζί με άλλα τοπωνύμια της ερύτερης περιοχής της Βαγενετίας (περιοχή δυτικής Ηπείρου) ως Δολιανοί, τοπωνύμιο σλαβικής προέλευσης ιδιαίτερα κοινό στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Δύο αιώνες αργότερα, οθωμανικός απογραφικός κατάλογος του 1431 επιβεβαιώνει την ύπαρξη του οικισμού στα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας και την ένταξη της περιοχής στο σύστημα της οθωμανικής δημόσιας διοίκησης. Ο οικισμός αποτελεί μία από τις μικρότερες κοινότητες της περιοχής και εμφανίζεται με το όνομα Dulyani, από όπου εξελίχθηκε η σύγχρονη ονομασία της θέσης, Ντόλιανη.

Λίγα χρόνια πριν από το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας, η Ντόλιανη αναφέρεται σε ένα οθωμανικό έγγραφο, στη Στατιστική που δημοσιεύτηκε στο Σανλαμέ (διοικητική επετηρίδα) του 1895 και απαριθμεί αναλυτικά τον πληθυσμό της Ηπείρου την περίοδο αυτή. Ο οικισμός έχει πλέον 300 κατοίκους και πρέπει ήδη να έχει μεταφερθεί στη γειτονική θέση του σύγχρονου χωριού Γεροπλάτανος, όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα διατηρώντας μέχρι αρκετά πρόσφατα το όνομα Ντόλιανη.

Ιστορία της Έρευνας

Τα ορατά κατάλοιπα των εντυπωσιακών οχυρώσεων του αρχαίου οικισμού τράβηξαν από νωρίς το ενδιαφέρον των ερευνητών. Ο Ν. G. Hammond το 1967 δίνει μία συνοπτική περιγραφή των οχυρώσεων και της κύριας πύλης στο έργο του Epirus. Εκτενέστερη αναφορά στα αρχαιολογικά κατάλοιπα της θέσης γίνεται από τον Σ. Δάκαρη στο έργο του Θεσπρωτία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο ίδιος τοποθετεί το νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στους πρόποδες γειτονικού λόφου, όπου αναφέρει την ύπαρξη συλημένων κιβωτιόσχημων τάφων.

Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στον αρχαίο οικισμό πραγματοποιήθηκαν το 1989 στην περιοχή του νεκροταφείου, όταν κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου καταστράφηκαν πολυάριθμοι τάφοι, πιθανόν ελληνιστικοί, και εντοπίστηκαν κατάλοιπα πλακόστρωτου.

Το 1995 έγινε μικρής έκτασης ανασκαφή στο βορειανατολικό τμήμα της ακρόπολης, κατά την οποία ερευνήθηκε μερικώς αρχαίο κτίριο (κτίριο 1) πιθανόν μεγάλη οικία των ελληνιστικών χρόνων.

Η διαχρονική χρήση του αρχαίου νεκροταφείου επιβεβαιώθηκε το 2000 όταν, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής, εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν συνολικά 11 κιβωτιόσχημοι τάφοι της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Το επόμενο έτος ανασκάφτηκε λίγο βορειότερα ένας ημικατεστραμμένος ελληνιστικός κιβωτιόσχημος τάφος.

Η διερεύνηση της αρχαίας νεκρόπολης συνεχίστηκε με σωστική ανασκαφή το καλοκαίρι του 2005, κατά την οποία ερευνήθηκαν 10 κιβωτιόσχημοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου. Το φθινόπωρο του 2006, τέλος, ανασκάφτηκε μεμονωμένος συλημένος κιβωτιόσχημος ελληνιστικός τάφος στην πλαγιά χαμηλού υψώματος στα βόρεια του αρχαιολογικού χώρου.

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

ΝΤΟΛΙΑΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Αικατερίνη Κάντα - Κίτσου
Βασιλική Λάμπρου

Αθήνα 2008
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 6:36 pm

Γύρω στο 2.000 πΧ πιστεύεται ότι εγκαθίστανται στην περιοχή της Θεσπρωτίας τα πρώτα ελληνικά φύλα.

Τον 14ο π.Χ. αι. η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στη σφαίρα επιρροής των Μυκηναίων με την ίδρυση στα νοτιότερα παράλιά της του οικισμού της Εφύρας, του μοναδικού οχυρωμένου μυκηναϊκού σταθμού στην Ήπειρο.

Οι αναπόφευκτες επαφές που αναπτύσσονται μεταξύ των εποίκων και του ντόπιου πληθυσμού δεν αποδεικνύονται αρκετά ισχυρές ώστε να μεταβάλουν τον τρόπο ζωής τους, που θα παραμείνει οργανωμένος στη βάση μιας αγροκτηνοτροφικής οικονομίας με ημιμόνιμους οικισμούς για ένα μακρότατο χρονικό διάστημα.

Η έλλειψη στοιχείων για την περιοχή της Θεσπρωτίας αλλά και γενικότερα της Ηπείρου την περίοδο μεταξύ του 11ου και 9ου π.Χ. αι. μπορεί να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της γενικότερης αναστάτωσης που δημιουργήθηκε από τις μετακινήσεις των βορειοδυτικών φύλων.

Οι Μολοσσοί εγκαθίστανται ανατολικά της Δωδώνης ωθώντας τους Θεσπρωτούς στα δυτικά της πεδιάδας των Ιωαννίνων, στην περιοχή που λίγο έως πολύ θα κατέχουν κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Κατά την αρχαϊκή εποχή αρχίζουν να πληθαίνουν οι επαφές της περιοχής με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο. Ηλείοι και Κορίνθιοι άποικοι εγκαθίστανται σε παράλιες θέσεις της Ηπείρου μεταξύ του 8ου και 6ου πΧ αι..

Στη Θεσπρωτία Κερκυραίοι ιδρύουν μια σειρά από οικισμούς κατά μήκος των βόρειων θεσπρωτικών παραλίων, που αναφέρονται από τον Θουκυδίδη ως "Κερκυραϊκή Περαία".

Κατά την ίδια χρονική περίοδο οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ( Ψευδο - Σκύλακας, Ψευδο - Σκύμνος), διατηρούν τη φυλετική τους οργάνωση και κατοικούν σε ατείχιστες κώμες, ανεπηρέαστοι από τη διαμόρφωση πόλεων - κρατών που λαμβάνει χώρα στη νότια Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 6:53 pm

ΚΛΑΣΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (5ος πΧ αι. - 167 π.Χ)

Οι Θεσπρωτοί και οι Χάονες αναφέρονται από τον Θουκυδίδη στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου το 429 π.Χ. ως "αβασίλευτοι".

Γύρω στα 400 π.Χ. το ισχυρό ηπειρωτικό φύλο των Μολοσσών περιορίζει την εδαφική επικράτεια των Θεσπρωτών, οι οποίοι πιθανότατα υποχρεώνονται να προσχωρήσουν στο Κοινό των Μολοσσών (390 - 340 π.Χ)

Σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Θεσπρωτίας αποτελεί ο συνασπισμός των θεσπρωτικών φύλων και η ίδρυση του Κοινού των Θεσπρωτών τον 4ο π.Χ. αι. Λίγο αργότερα θα προσχωρήσουν στη Συμμαχία των Ηπειρωτών, που οργανώνεται το 333/323 π.Χ.

Μετά το 350 π.Χ. ιδρύονται στη Θεσπρωτία οι πρώτοι οικισμοί στο μέγεθος μίας πόλης και η περιοχή εισέρχεται σε περίοδο ακμής και ευημερίας που θα κορυφωθεί την ελληνιστική εποχή. Οι μικρές ατείχιστες κώμες, που αποτελούσαν το οικιστικό πρότυπο της περιοχής για αιώνες, συνοικίζονται σε μεγάλους οικισμούς, που οργανώνονται πολεοδομικά και τειχίζονται κατά τα πρότυπα του υπόλοιπου ελληνικού κόσμου.

Οι Θεσπρωτοί συμμετείχαν ενεργά στο Β΄και Γ΄Μακεδονικό πόλεμο καθώς και στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτηση της Ηπείρου από τους Ρωμαίους.

Το 167 π.Χ., ένα χρόνο μετά την ήττα του βασιλιά Περσέα στην Πύδνα, τα στρατεύματα του Αιμίλιου Παύλου προέβησαν, με απόφαση της Συγκλήτου, στη συντονισμένη καταστροφή των πόλεων της Ηπείρου και στον εξανδραποδισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού της. Η Θεσπρωτία φαίνεται ότι ακολουθεί την κοινή ηπειρωτική μοίρα και οι περισσότεροι από τους ακμάζοντες οικισμούς της ελληνιστικής περιόδου οδηγούνται σε ερήμωση...

ΠΗΓΗ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:00 pm

Από όσα παραπάνω αναφέρθηκαν αλλά και από άλλα που μπορεί κανείς να αναζητήσει ή και να στοχαστεί συνδυάζοντας τα στοιχεία, προκύπτει ότι η περιοχή της Θεσπρωτίας σε αντίθεση με περιοχές της νότιας Ελλάδας άργησε πάρα πολύ να ερευνηθεί συστηματικά αλλά και μένουν πολλά ακόμη να έρθουν στο φως αν κι εφόσον συνεχιστούν οι ελάχιστες έρευνες των τελευταίων χρόνων.

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που ξεφυλλίζοντας τα μαθητικά βιβλία ιστορίας δε θα συναντήσει αναφορές στη Θεσπρωτία. Και από τα δικά μου χρόνια το μόνο που θυμάμαι να μου δίδαξε το σχολείο για τον τόπο μου ήταν το Σούλι. Λες και δεν υπήρξε τίποτε σημαντικό εδώ πριν από το Σούλι...

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που ακόμη και εκπαιδευτικούς να ρωτήσεις και μάλιστα εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στη Θεσπρωτία, δε θα ξέρουν ούτε καν το όνομα όλων των αρχαίων μνημείων.

Ερχόμενη εδώ πριν λίγους μήνες με εντυπωσίασε η έλλειψη προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων. Κάτι που στην Αθήνα το θεωρούσαμε εκ των ων ουκ άνευ. Με βάση και τις κείμενες διατάξεις του υπουργείου παιδείας.

Εδώ όμως τέτοιος προγραμματισμός δε συνηθίζεται.

Αντίθετα επικρατεί ως άγραφος νόμος τις μέρες που ο καιρός είναι καλός να ξεσηκώνονται τα παιδιά και να απαιτούν εν χορώ την πραγματοποίηση εκδρομής:

Δύο και δύο τέσσερα και οχτώ και οχτώ δεκάξι
αν δε μας πάτε εκδρομή θα κάψουμε την τάξη!

Και συνήθως οι φωνές των μικρών αποδίδουν καρπούς. Με εκδρομές τύπου περίπατου σε κάποια γειτονική αλάνα όπου τα αγόρια κλωτσάνε μπάλες και τα κορίτσια κάνουν βόλτες και πάλι βόλτες μέχρι να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Αυτό θεωρούν εδώ εκδρομή σχολική...

Βέβαια μια φορά στο τόσο οργανώνεται και καμιά εκδρομή με πούλμαν. Με όλο το σχολείο να πηγαίνει στον ίδιο προορισμό. Πχ σε κινηματογράφο στα Ιωάννινα. Ή σε παιδικό θέατρο, στα Ιωάννινα και πάλι.

Παλιότερα, όπως μου έχουν πει, έχουν πάει και στη Δωδώνη. Ενώ πέρυσι πήγαν και στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Για φέτος όμως το μουσείο είναι τόπος απαγορευμένος. Δε δέχεται ομαδικές επισκέψεις!!!!!

Από τον ίδιο αρχαιολόγο που μου αποκάλυψε το λόγο που παραμένει κλειστή η Ντόλιανη, έμαθα και το λόγο που το μουσείο Ηγουμενίτσας δε δέχεται ομαδικές επισκέψεις. Δεν έχουν λέει ακόμη παραλάβει επίσημα το κτίριο και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιδράσουν, να μη δέχονται ομαδικές επισκέψεις!

Αν ψάξεις στον τοπικό τύπο δε θα δεις καμία διαμαρτυρία για το θέμα. Τουλάχιστον στον διαδικτυακό... Κανείς δε φαίνεται να ενοχλείται που όχι μόνο η Ντόλιανη αλλά και το ίδιο το μουσείο της πόλης ουσιαστικά δε λειτουργεί. Και όμως είναι ένα αξιόλογο μουσείο και με πολλές κατατοπιστικές εκδόσεις για τις αρχαιότητες της περιοχής.

Όπως μάλιστα με έχουν ενημερώσει τρέχουν και διάφορα προγράμματα του μουσείου για τα παιδιά πχ για τη διατροφή στα αρχαία χρόνια. Μόνο που η κατάργηση των ομαδικών επισκέψεων στο μουσείο έχει βάλει αναγκαστικά φρένο και σε αυτά.

Προσωπικά δε θα διστάσω να παραδεχτώ ότι μόλις πριν λίγα χρόνια αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη αρχαίων μνημείων στη Θεσπρωτία. Η πρώτη φορά που άκουσα ότι εδώ έχουμε αρχαίο θέατρο ήταν όταν ο αδερφός μου οργάνωσε συναυλία στο θέατρο της Τιτάνης ή Γιτάνης. Και μόλις πριν λίγο καιρό, επισκεπτόμενη το Μουσείο, έμαθα ότι η αληθινή ονομασία είναι τα Γίτανα. Ουδέτερο... Ακόμη όμως και σε έντυπα του μουσείου εξακολουθεί να αναφέρεται ως Γιτάνη, θηλυκό, οπότε τι να περιμένει κανείς να ξέρει, από τους παραέξω...

Αργότερα μια ακόμη συναυλία του αδερφού μου έγινε αιτία να μάθω και για την Ντόλιανη. Και μάλιστα σε μέρος πολύ κοντινό με το δρόμο που από παιδί έχω διασχίσει αμέτρητες φορές. Ποτέ όμως δεν είχα εντοπίσει περνώντας εκείνο το περίεργο κτίσμα με τις αψίδες στην κορυφή του λόφου....

Άλλη σπουδαία πηγή πληροφοριών για τη Θεσπρωτία στάθηκε ο ακούραστος Μιχάλης Πασιάκος. Και το ιστολόγιό του LA BASTIA. Εκεί κι αν έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια για πλήθος αρχαιοτήτων που ο Μιχάλης έχει περπατήσει ένα προς ένα και φωτογραφίσει.

Ο Μιχάλης και ο αδερφός μου δεν είναι αρχαιολόγοι. Να το υπογραμμίσω. Είναι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τον τόπο και την ιστορία του αλλά δεν ανήκουν σε επίσημους φορείς που ασχολούνται με όλα αυτά και ούτε έχουν κάνει σχετικές με την αρχαιολογία σπουδές.

Κι όμως εγώ από αυτούς τους δύο άρχισα να μαθαίνω και να ξετυλίγω το μπλεγμένο κουβάρι της ιστορίας του τόπου μου. Και όντας πια πενήντα χρονών άνθρωπος.

Ειλικρινά δε θα ήθελα το ίδιο να συμβεί και στα σημερινά παιδιά. Να ασπρίσουν τα κεφάλια τους για να ανακαλύψουν την ιστορία του τόπου που ζουν.

Τουλάχιστον τώρα το νέο μουσείο Ηγουμενίτσας προσφέρει δωρεάν πλήθος βιβλιαράκια στους εκπαιδευτικούς της περιοχής. Αρκεί βεβαίως να το επισκεφθούν και να τα ζητήσουν...

Της Ντόλιανης και της ακηδίας 62716679

Από τα βιβλιαράκια αυτά και ο χάρτης με το δίκτυο των αρχαιολογικών χώρων της Θεσπρωτίας. Με επιμέλεια της κ. Αικατερίνης Κάντα - Κίτσου, διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσπρωτίας, Ηγουμενίτσα 2009.

Από το υπόμνημα του χάρτη σημειώνω ότι οι χώροι που σημαίνονται με κίτρινο κύκλο δεν είναι οργανωμένοι ενώ οι μπλε κύκλο διαθέτουν οργάνωση.

Στο χάρτη δεν υπάρχει ένδειξη αν οι οργανωμένοι αυτοί χώροι διαθέτουν και φύλακα. Ώστε να παραμένουν ανοικτοί και να μπορούμε να τους επισκεφθούμε...

Συνολικά πάντως η Θεσπρωτία διαθέτει 11 σημαντικούς αρχαιολογικούς προορισμούς. Αμφιβάλλω όμως αν πέρα από το μουσείο οι τουρίστες που περνάνε από τον τόπο μας επισκέπτονται οποιονδήποτε άλλο από τους προορισμούς αυτούς.

Αν και εδώ θα πρέπει να αναφέρω την τεράστια προσπάθεια του μέχρι πρότινος δημάρχου του Παραποτάμου και νυν (με τα καλλικρατικά δεδομένα) αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας, του κ. Τζάνη, για ανάδειξη της Ντόλιανης. Το έργο του τεράστιο στην περιοχή του μνημείου με κατασκευή κέντρου αναψυχής στις ρίζες του βράχου της Ακρόπολης και διοργάνωση ρίβερ πάρτι τα καλοκαίρια με σημαντικές συναυλίες.

Αντίστοιχα κάποιος άλλος φορέας στο παρελθόν φρόντισε να αναδείξει και τον Πύργο Ραγίου με διοργάνωση εκεί συναυλίας κάποια νύχτα με πανσέληνο. Από αυτές που πανελλαδικά μένουν ανοιχτοί διάφοροι επιλεγμένοι αρχαιολογικοί χώροι.

Μακάρι στο μέλλον τέτοιες προσπάθειες να πολλαπλασιαστούν και να αποκτήσουν πιο οργανωμένη και μόνιμη μορφή. Όχι μόνο για τουριστική αξιοποίηση αλλά και εκπαιδευτική. Αν θέλουμε να λέμε πως νοιαζόμαστε πραγματικά για τον πολιτισμό του τόπου μας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:10 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας 47214252

Οδηγίες πώς να φτάσει κανείς στη Ντόλιανη.

Πριν φτάσει όμως ως εκεί καλύτερα να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο 26650 29177 - 8 για να μάθει αν είναι και ανοικτός.... Πάντως σε φυλλάδιο του μουσείου διαβάζουμε ότι:

Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας 8.00 - 15.00

Κι ακόμη πως: "Στους αρχαιολογικούς χώρους των Γιτάνων, της Ντόλιανης, του Δυμοκάστρου και της Ελέας υπάρχουν οργανωμένες διαδρομές περιήγησης των επισκεπτών, με πληροφοριακό υλικό και στάσεις θέασης. Στα αντίστοιχα φυλάκια των χώρων λειτουργούν μικρές εκθέσεις με πληροφοριακό και εποπτικό υλικό."
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:25 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0011a

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0012t

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0014a

Από το τρίπτυχο για τη Ντόλιανη του υπουργείου πολιτισμού.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:27 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0010c

Κάτω από το λόφο της ακρόπολης της Ντόλιανης, δεξιά και πάνω στη φωτογραφία, διακρίνεται η σύγχρονη γέφυρα του Καλαμά που πλέον κάνει προσβάσιμο το χώρο από τον παλιό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:33 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0011b
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:35 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0013b
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΣαβ Μαρ 12, 2011 11:38 pm

Της Ντόλιανης και της ακηδίας 3b1
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Της Ντόλιανης και της ακηδίας   Της Ντόλιανης και της ακηδίας Icon_minitimeΚυρ Μαρ 13, 2011 11:35 pm

Αναδημοσίευση από το blog HOMA EDUCANDUS:

http://educandus.blogspot.com/2011/03/blog-post_13.html

Παράθεση :
Την ανακοίνωση που ακολουθεί τη διαβάσαμε εδώ:

http://epirusgate.blogspot.com/2011/03/blog-post_275.html

Παράθεση :
ΟΛΗΓ: Στόχος μας να κάνουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σημείο υποδοχής κρουαζιεροπλοίων!

Στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας Cruise Shipping Miami συμμετέχει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στo πλαίσιο της πολιτικής marketing που ακολουθεί, εστιάζοντας στην προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων στο λιμένα, προτίθεται να συμμετέχει στην Ελληνική αποστολή που ηγούνται οι υπουργοί Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων & Αλιείας κ. Διαμαντίδης, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γερουλάνος καθώς και ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικητιάδης.

Η αποστολή θα μεταβεί στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας Cruise Shipping Miami που διοργανώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από 14 έως και 17 Μαρτίου 2011.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο ΟΛΗΓ εκπροσωπείται και στο Ελληνικό περίπτερο της έκθεσης, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, στο οποίο θα διανέμεται και προωθητικό υλικό του Οργανισμού. Σκοπός της αποστολής είναι να εξασφαλιστούν συνεργασίες στο χώρο της κρουαζιέρας, ώστε το 2012 να λειτουργήσει πραγματικά ή άρση του «καμποτάζ» για τα πλοία σημαίες τρίτων κρατών.

Παράλληλα με την έκθεση, έχουν ήδη κλειστεί συναντήσεις με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, όπως της Carnival Cruise Lines, της Costa Cruises και της Royal Caribbean International, έτσι ώστε η Ελληνική αντιπροσωπεία να απαντήσει σε όλες τις απορίες και τις ενστάσεις των εκπροσώπων, σχετικά με τη σύμβαση του νόμου για την άρση του «καμποτάζ», όπως ιδίως:

- Η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο.
- Το είδος και η ποιότητα των μέτρων ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα με το σύστημα ISPS.
- Οι λιμενικές υποδομές.
- Το κόστος του πακέτου πραγματοποίησης κυκλικών ταξιδιών.

1.000 κρουαζιερόπλοια φέτος στην Ελλάδα


Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην Ελλάδα αναμένεται να προσεγγίσουν περισσότερα από 1.000 κρουαζιερόπλοια, ενώ η κίνηση των επιβατών θα αυξηθεί κατά 19% - έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 12% - λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι αυξητική και ο ΟΛΗΓ στοχεύει στην προσέλκυση μέρους της κίνησης αυτής στην Ηγουμενίτσα.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Καβάλας και άλλα περιφερειακά λιμάνια που ενδιαφέρονται να προσελκύσουν κρουαζιερόπλοια.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας επενδύει σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να παρέχει δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίων.Μετά την περάτωση της Β΄ Φάσης των έργων κατασκευής του Νέου Λιμένα (εντός του 2011), το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα διαθέτει:

- Επιπλέον χερσαία επιφάνεια 118 στρ.
- Ευθύγραμμο δίαυλο πλάτους 170μ. και ωφέλιμου βάθους 10,50μ. και μήκος 1.700μ.
- Κτίριο τερματικού σταθμού Νο 2: 3.041,46μ2
- Κτίριο τερματικού σταθμού Νο 3: 2.324,80μ2 ο οποίος θα εξυπηρετεί ελέγχους που υπαγορεύει η Συνθήκη Schengen και θα αποτελεί τερματικό σταθμό υποδοχής κρουαζιεροπλοίων.
- Έναν προβλήτα πλαγιοπρυμνοδέτησης μήκους 197,60μ. ικανό για πρόσδεση πλοίων 300000 DWT (μήκους 227μ και μέγιστου έμφορτου βυθίσματος 9,40μ).
- Συνδετήριο Κρηπίδωμα μήκους 371μ με ωφέλιμο βάθος 10,20μ.
- Προβλήτες προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων μήκους 320μ. και 190μ
Επίσης, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. βελτιώνει τις διαδικασίες ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων της σύμφωνα με το διεθνή κώδικα ISPS, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων.

Η άγρια ομορφιά της Ηπείρου


Η Ήπειρος είναι πραγματικά ένας τόπος που διαθέτει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οι οποίες έως τώρα παρέμεναν άγνωστες στο κοινό της κρουαζιέρας...

Η Θεσπρωτία η οποία διαθέτει ανεξάντλητο πλούτο μνημείων, που συνθέτουν ένα σύνολο με πολλές άγνωστες ομορφιές και εκπλήξεις για τον επισκέπτη (Πύργος Ραγίου, Ελέα, Γίτανα (Γιτάνη), Ντόλιανη (Φανοτή), Δυμόκαστρο).

Στην παράκτια ζώνη του Νομού Θεσπρωτίας μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τις εξαιρετικές παραλίες των Συβότων, της Πλαταριάς και της Πέρδικας. Τέλος, υπάρχουν επιλογές εναλλακτικού τουρισμού και οικοτουρισμού στις περιοχές του ποταμού Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά για rafting, πεζοπορία, κανόε – καγιάκ, ιππασία.

Ο Νομός Ιωαννίνων με την πόλη των Ιωαννίνων, τη λίμνη Παμβώτιδα και το γραφικό Νησί. Με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το Ιτς Καλέ. Το Μέτσοβο μια πανέμορφη, ορεινή, γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μοναδικές τοπικές γεύσεις σε ένα παραδοσιακό τοπίο που προσφέρεται για δραστηριότητες οικοτουρισμού, τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Η περιοχή του Ζαγορίου με τη χαράδρα του Βίκου, μια από τις δημοφιλέστερες διαδρομές στην Ελλάδα.

Η Πρέβεζα, μια παραλιακή πόλη με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους το Νεκρομαντείο του Αχέροντα το σπουδαιότερο και αρχαιότερο Νεκρομαντείο, καθώς και τη Νικόπολη η ιστορία της οποίας συνδέθηκε με τη ναυμαχία στη θάλασσα του Ακτίου. Η Πάργα ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σπάνιας ομορφιάς που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τόπους καλοκαιρινών διακοπών, με εκπληκτικές παραλίες.

Η Άρτα με το φημισμένο γεφύρι, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Μια πόλη χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιλλυρίας, η Αμβρακία. Με σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229), δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών και της Παρηγορήτισσας.Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτές τις ομορφιές και να κάνουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σημείο υποδοχής κρουαζιεροπλοίων που επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό τους.

Αχ, τι ωραία που τα γράφουν! Κόντεψα να βουρκώσω από τη συγκίνηση και τα ωραία λόγια.

Κόντεψα. Μα όταν έφτασα στο σημείο που έλεγε για την άγρια ομορφιά της Ηπείρου και που σκοπεύουν λέει να την αναδείξουν για να κάνουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σημείο υποδοχής κρουαζιεροπλοίων και σε συνδυασμό με το ταξιδάκι που ετοιμάζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ολόκληρη κουστωδία, αγριεύτηκα η γυναίκα. Και κόντεψα να βγω από τα ρούχα μου.

Αυτοί που τα λένε όλα αυτά από πότε έχουν να πατήσουν το ποδαράκι τους σε όσα αναφέρουν; Ας πούμε για παράδειγμα στην Ντόλιανη (αρχαία Φανοτή)... Από πότε έχουν να πάνε στην Ντόλιανη;

Προσωπικά μόλις πριν λίγες μέρες, στις 8 του Μάρτη, θέλησα να επισκεφθώ την ακρόπολη της Ντόλιανης και τη βρήκα κλειδαμπαρωμένη.

Της Ντόλιανης και της ακηδίας 028ai

Και πίσω από την πόρτα χορταριασμένο το δρομάκι μαρτύραγε πως μήνες έχει να πατήσει εκεί ανθρώπου πόδι. Ρώτησα μετά και έμαθα. Πως δεν υπάρχει φύλακας για να μείνει ανοιχτός ο χώρος!!!!!!!!!!

Και μιλάμε τώρα για την Ντόλιανη, ε;

Της Ντόλιανης και της ακηδίας Scan0018k

Ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Θεσπρωτίας που τα τελευταία χρόνια ξοδεύτηκαν ΤΑ ποσά για την ανάδειξή του. Ας είναι καλά και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης! Αυτά που φάγαμε καλά καλά και τώρα μας απειλούν συνέχεια με χρεοκοπία.

Της Ντόλιανης και της ακηδίας 022qw

Κοιτάξτε και θαυμάστε... πεντακόσιες ογδόντα έξι χιλιάδες στην πρώτη φάση και άλλες εξακόσιες χιλιάδες στη δεύτερη. Από το 2000 μέχρι το 2006. Ήγουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώπουλα περίπου! Για να μένει τώρα ο αρχαιολογικός χώρος κλειστός ελλείψει φύλακα.

Κι αντί να νοιαστούν να λυθεί το πρόβλημα, μάς παραμυθιάζουν ότι θα φτάσουν στο Μαϊάμι για να διαφημίσουν στις ... αγορές της κρουαζιέρας τη φουκαριάρα την Ντόλιανη!

Από κοντά και οι δημοσιογράφοι. Που καταπίνουν αμάσητα όσα τους λένε και τρέχουν να τα αναπαράγουν.

Σαφέστατα ιδέα δεν έχουν και οι ίδιοι ότι η Ντόλιανη δε λειτουργεί.

Και δεν είναι μόνο η Ντόλιανη. Πρόβλημα υπάρχει και με το ίδιο το αρχαιολογικό μουσείο της Ηγουμενίτσας. Που εδώ και καιρό δε δέχεται ομαδικές επισκέψεις. Όταν το επισκέφθηκα και θέλησα να ζητήσω πληροφορίες για οργάνωση μιας ομαδικής επίσκεψης μού τα μασήσανε πως κάτι έργα κάνουν και μέχρι τα μέσα του Μάρτη δεν μπορούν ούτε ένα γκρουπ 18 παιδιών να υποδεχτούν. Μόνο μεμονωμένους επισκέπτες.

Τώρα που προέκυψε και το θέμα της Ντόλιανης, πονηρεύτηκα. Και έψαξα και για το Μουσείο. Και οι πληροφορίες που μου έδωσαν λένε ότι δεν έχει ακόμη παραληφθεί επίσημα το κτίριο. Και οι αρχαιολόγοι δε βρίσκουν άλλο τρόπο να πιέσουν και έβαλαν μπρος το μέτρο της απαγόρευσης ομαδικών επισκέψεων... Αλήθεια ή ψέματα; Το σίγουρο είναι πως ομαδικές επισκέψεις στο συγκεκριμένο μουσείο δεν πραγματοποιούνται!

Αυτοί που τώρα πετάνε για Μαϊάμι το έχουν στα υπόψη τους; Ή εκτός από μας θα παραμυθιάσουν και τις αγορές; Και μετά θα κλαίγονται που οι αγορές δεν εμπιστεύονται τη χώρα μας;

Λένε μετά για Πύργο Ραγίου. Και πολύ καλά κάνουν και μιλάνε για εκπλήξεις. Πιθανότατα να εννοούν και την έκπληξη που δοκίμασα κι εγώ όταν θέλησα να πάω στον Πύργο. Και αναγκάστηκα να γυρίσω άρον άρον πίσω για να μη διαλύσω το αυτοκίνητό μου στις τεράστιες λακούβες του δρόμου. Ρωτώ λοιπόν. Εκείνοι που από αύριο θα διαφημίζουν στη μακρινή Αμερική τον Πύργο Ραγίου από πότε έχουν να τον επισκεφθούν;

Κι αν τον επισκέφθηκαν δεν τους πέρασε από το μυαλό αντί να ξοδεύουν σε υπερατλαντικά ταξίδια να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μπορεί τουλάχιστον να φτάσει ο επισκέπτης ως τα αρχαιολογικά μνημεία; Έστω και να τα δει απέξω. Όπως αναγκάστηκα κι εγώ να δω την Ντόλιανη. Τον Πύργο Ραγίου όμως ούτε που μπόρεσα να τον πλησιάσω.



Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
 
Της Ντόλιανης και της ακηδίας
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ :: ΜΟΥΣΕΙΑ-
Μετάβαση σε: