HOMA EDUCANDUS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


HOMA EDUCANDUS - Φόρουμ φιλοσοφίας, παιδείας, πολιτικής και ναυτιλίας!
 
ΠΟΡΤΑΛ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣΦόρουμΠόρταλLatest imagesΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕικονοθήκηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ   Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Icon_minitimeΣαβ Νοε 28, 2009 9:06 pm

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δίωξη - πρόκληση για το εργατικό κίνημα


Συζητιέται την Τρίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το εισαγγελικό αίτημα σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου, για συμμετοχή της σε κινητοποίηση έξω από τα «Τζάμπο» στη Θεσσαλονίκη

Την κλιμακούμενη επιθετικότητα κυβέρνησης - κεφαλαίου σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος και των διεκδικήσεών του, σηματοδοτεί η προσπάθεια να διωχθεί βουλευτής του ΚΚΕ επειδή - όπως όφειλε - στάθηκε στο πλευρό εργαζομένων και ταξικών σωματείων, την περίοδο που εξελίσσονταν πανελλαδικά μεγάλες και συντονισμένες κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του Ν. Νικολόπουλου από την πολυεθνική «Τζάμπο».

Σ' αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τρίτη, συζητείται στην «Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας» της Βουλής αίτημα του Αρείου Πάγου για άρση της ασυλίας της βουλευτή του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου, με στόχο να ασκηθεί σε βάρος της ποινική δίωξη για την πράξη «της παράνομης βίας» (!). Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται η κομμουνίστρια βουλευτής ήταν ότι εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της αλυσίδας «Τζάμπο» στη Θεσσαλονίκη, το Γενάρη του 2009.

Αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας εκκρεμεί από τις 17 Ιούνη και σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Το αίτημα διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο και σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, το στέλεχος του ΚΚΕ κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ, με αίτημα την κατάργηση των διοδίων, στις 4 Απρίλη του 2008.

Το ιστορικό της δίωξης

Το αίτημα για άρση της ασυλίας της Σ. Καλαντίδου διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 14 του Απρίλη 2009 από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μιλτιάδη Ανδρειωτέλλη. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συστάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά προς τους υφισταμένους του σε όλη τη χώρα να μεριμνήσουν για την ποινικοποίηση των αγώνων του ταξικού κινήματος έξω από τα καταστήματα της πολυεθνικής «Τζάμπο». Στη βάση αυτής της εντολής εκκρεμούν σήμερα δεκάδες μηνύσεις σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ.

Για τη «στοιχειοθέτηση» των κατηγοριών, οι οποίες στρέφονται σε βάρος τεσσάρων ακόμα στελεχών του ταξικού κινήματος, αξιοποιείται η κατάθεση ενός αστυνομικού και ενός ακόμα «μάρτυρα», που την ίδια μέρα της κινητοποίησης έδωσαν καταθέσεις με πανομοιότυπο τρόπο στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε στέλεχος της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη.

Είχε προηγηθεί στις 31 Μάρτη 2009 αίτημα εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου αναφέρεται στην υπόθεση και αφορά «την εν ενεργεία βουλευτή Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου». Οπως σημειωνόταν, «εναντίον της εκκρεμεί προς άσκηση ποινικής δίωξης η δικογραφία που σχηματίσθηκε κατόπιν διενέργειας αστυνομικής προανάκρισης μετά την υποβολή σχετικής έγκλησης από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας με την επωνυμία "JUMBO Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία" για την πράξη της παράνομης βίας, η οποία φέρεται τελεσθείσα στη Θεσσαλονίκη την 31/1/2009. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, ώστε να καταστεί εφικτή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της εγκαλούμενης».

Μάλιστα, στο σήμα του Αστυνομικού Τμήματος σχετικά με την αγωνιστική κινητοποίηση έξω από τα «Τζάμπο» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αναφέρεται: «Χαρακτηρισμός εγκλήματος: Αρθρο 189 ΠΚ (Διατάραξη οικιακής ειρήνης). 330 Ποινικού Κώδικα (Παράνομη Βία). 364 ΠΚ (Δυσφήμιση Ανώνυμης Εταιρείας)». Ως δράστες κατονομάζονται οι: Ζαριανόπουλος Σωτήριος, Χανίδης Αντώνιος, Ψυχογιός Κωνσταντίνος και Χιονάς Αθανάσιος. Η Σοφία Καλαντίδου δεν περιλαμβάνεται στους «δράστες», αλλά σε άλλο σημείο του σήματος χαρακτηρίζεται σαν «επικεφαλής» ομάδας 50 μελών του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, ως «αιτία εγκλήματος» καταγράφεται η «αντικοινωνική συμπεριφορά».

Η διαδικασία που προβλέπει η Βουλή

Οι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά βουλευτή (άρση ασυλίας) υποβάλλονται στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και παραπέμπονται στην αρμόδια «Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας». Η Επιτροπή, αφού ακούσει το βουλευτή του οποίου ζητείται η άρση ασυλίας, ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή ή εάν η δίωξή του αποσκοπεί στο να παρακωλυθεί η άσκηση της πολιτικής του δράσης.

Στη συνέχεια συντάσσει σχετική έκθεση και την παραπέμπει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία σε ειδική ημερήσια διάταξη αποφασίζει με φανερή ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή, ο οποίος έχει το δικαίωμα να πάρει το λόγο στη σχετική διαδικασία. Νέα αίτηση για ποινική δίωξη βουλευτή που στηρίζεται στα ίδια πραγματικά γεγονότα, δε γίνεται δεκτή.

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5382126
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ   Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Icon_minitimeΤετ Δεκ 02, 2009 10:23 pm

Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας

Την πολιτική δράση του Κόμματος στο πλευρό των εργαζομένων υπερασπίστηκαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η Σ. Καλαντίδου και ο Αντ. Σκυλλάκος


Ομόφωνα απορρίφθηκε χτες από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας η εισαγγελική αίτηση για την άρση ασυλίας της βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, προκειμένου να δικαστεί για συμμετοχή της σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το πολυκατάστημα «Τζάμπο» στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή έκρινε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της βουλευτή εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της δράσης και έτσι εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής τη μη άρση της ασυλίας της.

Η εισαγγελική πρόταση κινείται στο πλαίσιο της γνωστής απαράδεκτης εγκυκλίου Σανιδά, με την οποία ζητούνταν από τους εισαγγελείς να ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις που διοργάνωνε πανελλαδικά το ταξικό κίνημα, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη του Ν. Νικολόπουλου από την πολυεθνική «Τζάμπο». Η κατηγορία που αποδίδεται στην Σ. Καλαντίδου είναι η πράξη «της παράνομης βίας» και η σχετική δίωξη αφορά σε τέσσερα ακόμα στελέχη του ταξικού κινήματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή η Σ. Καλαντίδου δήλωσε ότι ως βουλευτής και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων υπερασπίστηκε τη συνδικαλιστική δράση και τις θέσεις εργασίας και τόνισε ότι δεν μπορεί να ποινικοποιείται η πολιτική και κοινωνική δράση. Η βουλευτής διέψευσε τα όσα αναγράφονται στη δικογραφία περί παράνομης βίας, είπε ότι η εν λόγω κινητοποίηση ήταν καθόλα ειρηνική και πως οι πελάτες του πολυκαταστήματος εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους διαδηλωτές. Η Σ. Καλαντίδου χαρακτήρισε παράνομη και άδικη την απόλυση του Ν. Νικολόπουλου και κατήγγειλε ως απαράδεκτη την εγκύκλιο Σανιδά η οποία εκδόθηκε μετά από πιέσεις που άσκησε η επιχείρηση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του είπε ότι η συμπαράσταση βουλευτών στους αγώνες των εργαζομένων είναι υποχρέωσή τους και όχι απλώς δικαίωμα και κατήγγειλε την εγκύκλιο Σανιδά.

Σε ειδική ημερήσια διάταξη που θα οριστεί τις επόμενες μέρες η Ολομέλεια της Βουλής θα πάρει την τελική της απόφαση. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τύχη του εισαγγελικού αιτήματος στη Βουλή, αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η αστική δικαιοσύνη, με την παρότρυνση και την κάλυψη της εκάστοτε κυβέρνησης, σφίγγει τον κλοιό σε βάρος των εργατικών αγώνων και ιδιαίτερα εκείνων που στρέφονται με ριζοσπαστικά αιτήματα ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκκρεμούν δεκάδες μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στελεχών του ΚΚΕ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος.

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5387240
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΔΑΝΑΗ
Admin
ΔΑΝΑΗ


Αριθμός μηνυμάτων : 8144
Registration date : 30/10/2007

Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ   Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Icon_minitimeΤρι Δεκ 08, 2009 6:22 pm

Παράθεση :
Στη Βουλή σήμερα το αίτημα για άρση της ασυλίας

Ο Αρειος Πάγος ζητάει τη δίωξη των Γ. Μαρίνου, Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου για τη συμμετοχή τους σε εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις

Σήμερα συζητιέται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας το αίτημα της Εισαγγελίας του Αρειου Πάγου για άρση της ασυλίας των βουλευτών του Κόμματος Γιώργου Μαρίνου, Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου. Οι κατηγορίες, με τις οποίες επιχειρείται η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης στο πλευρό του λαού, είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο η αστική δικαιοσύνη και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι προσπαθούν να εκφοβίσουν το λαϊκό κίνημα, να σταματήσουν τους δίκαιους εργατικούς αγώνες, να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Ο Γ. Μαρίνος κατηγορείται επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων τον Απρίλη του 2008. Οι Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου καταγγέλλονται από τον εισαγγελέα επειδή βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, που το Φλεβάρη του 2009 απαιτούσαν έξω από τα «Τζάμπο» της Θεσσαλονίκης την επαναπρόσληψη του Νίκου Νικολόπουλου. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες που κατατίθεται στη Βουλή αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας σε βάρος της Σ. Καλαντίδου για κινητοποίηση έξω από τα «Τζάμπο». Η προηγούμενη αίτηση σε βάρος της απορρίφθηκε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οι διώξεις σε βάρος βουλευτών του ΚΚΕ αποτελούν μέρος της συνολικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η μεγαλοεργοδοσία και οι μηχανισμοί της, με τη βοήθεια της αστικής δικαιοσύνης, σε βάρος πρωτοπόρων αγωνιστών του ταξικού κινήματος και των κομμουνιστών που δρουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και στέκονται με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι διώξεις, οι μηνύσεις και οι συλλήψεις φούντωσαν μετά την παρέμβαση Σανιδά τον περασμένο Φλεβάρη, ο οποίος με έγγραφό του απαιτούσε από τους υφισταμένους να συμβάλουν με κάθε μέσο στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με αφορμή τα «Τζάμπο». Σ' αυτό το πλαίσιο εκκρεμούν σήμερα δεκάδες μηνύσεις και δίκες σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5397284
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://educandus.blogspot.com/
ΗΡΑΚΛΗΣ
Admin
ΗΡΑΚΛΗΣ


Αριθμός μηνυμάτων : 421
Registration date : 01/11/2007

Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ   Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ Icon_minitimeΤετ Δεκ 09, 2009 10:33 pm

απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων και τα άλλα αιτήματα άρσης ασυλίας

από το Ρίζο

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5399567

Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας

Η κοινοβουλευτική απόφαση σε τίποτα δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση και η αστική δικαιοσύνη στοχοποιούν τους ταξικούς αγώνες

Ομόφωνα χτες η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε τις εισαγγελικές παραγγελίες για άρση της ασυλίας των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου, Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου, επειδή πήραν μέρος σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Η επιτροπή, όπως και την προηγούμενη βδομάδα για αντίστοιχη περίπτωση και πάλι της Σ. Καλαντίδου (για την ίδια μάλιστα υπόθεση των «Τζάμπο»), έκρινε ότι η συμμετοχή των κομμουνιστών βουλευτών στις λαϊκές κινητοποιήσεις ήταν μέσα στα πολιτικά τους καθήκοντα.

Ο Γ. Μαρίνος κατηγορείται επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων τον Απρίλη του 2008, ενώ οι Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου επειδή βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων το Φλεβάρη του 2009 που απαιτούσαν έξω από το πολυκατάστημα «Τζάμπο» της Θεσσαλονίκης την επαναπρόσληψη του Ν. Νικολόπουλου.

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο Γ. Ζιώγας τόνισε ότι έπραξε το αυτονόητο συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη κινητοποίηση που είχε ως αίτημα την επαναπρόσληψη του απολυμένου από τα «Τζάμπο» Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος με την ασυμβίβαστη στάση του αποτελεί παράδειγμα συμπεριφοράς. «Εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η κοινοβουλευτική απόφαση σε τίποτα δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, αξιοποιώντας και το θεσμό της αστικής δικαιοσύνης, προσπαθεί με κάθε μέσο να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους δίκαιους εργατικούς αγώνες και κύρια εκείνους που οργανώνονται με ριζοσπαστικά αιτήματα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο για την υπόθεση των «Τζάμπο» και των μεγάλων κινητοποιήσεων που διοργάνωσε στις αρχές του χρόνου το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, εκκρεμούν σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος δεκάδες μηνύσεις και δίκες, στη βάση της απαράδεκτης εντολής Σανιδά που απαιτούσε την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

Μέρος αυτής της εντεινόμενης επιθετικότητας κυβέρνησης - εργοδοσίας είναι και οι απανωτές διώξεις σε βάρος βουλευτών του ΚΚΕ, που με συνέπεια στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού που αγωνίζονται.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΚΚΕ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
HOMA EDUCANDUS :: ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΑ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ :: ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ-
Μετάβαση σε: